Pagina's

maandag 23 februari 2015

De Mediacode. Te strikt of strikt noodzakelijk?

Afgelopen zaterdag plaatste de Telegraaf op de voorpagina een foto van Prinses Beatrix op de ski's en verder in de krant nog een foto met artikel. Al snel ontstond de vraag op of dat niet in strijd was met de mediacode. En na een tijdje kwam de reactie van de RVD. Het was schending van de privacy en de Telegraaf is niet welkom bij de fotosessie. Opnieuw komt de vraag op of de mediacode niet te ver gaat. Maar wat houdt de mediacode eigenlijk precies in?


De mediacode (die HIER in zijn geheel te vinden is) is een niet meer dan een door de Rijksvoorlichtingsdienst opgesteld document waarin benadrukt wordt dat mensen , en in het bijzonder bekende mensen, recht hebben op privacy en dat de pers die de privacy van leden van het Koninklijk Huis moet respecteren. Als de media dit doet zal de Rijksvoorlichtingdienst 'adequate nieuwsvoorziening over de leden van het Koninklijk Huis' krijgt en uitgenodigd kunnen worden voor alle door de RVD georganiseerde zogenaamde mediamomenten van de leden van het Koninklijk Huis, die met zekere regelmaat kunnen plaats vinden tijdens vakanties, alsmede andere tot hun persoonlijke levenssfeer behorende gebeurtenissen en omstandigheden. 

Omdat de Mediacode alleen door de Rijksvoorlichtingsdienst  is opgesteld  is het geen bindende overeenkomst tussen koninklijk huis (en andere leden van de familie) en de pers.

Maar als de mediacode niet bindend is wat is bepaald dan welke acties er worden er dan ondernomen als een site , krant , tijdschrift of tv-programma tegen de mediacode in gaat  door het publiceren van foto's buiten de officiële momenten?  Kan de RVD dan  überhaupt wel acties ondernemen?
De mediacode op zich is geen juridische basis voor sancties. Het aan de rechter om te beslissen of de publicatie van een foto waarbij inbreuk gedaan wordt op de privacy geplaatst mag worden.  Juridisch gezien zal de publicatie alleen gerechtvaardigd zijn als er een bijdrage wordt geleverd aan een publiek debat over een zaak van algemeen belang. Rechtszaken zijn er al meerdere malen  geweest, ook voor de mediacode. De Rijksvoorlichtingsdienst laat niet weten welke precieze maatregelen er tegen een bepaalde publicatie zijn gedaan want hiermee zou de RVD immers meewerken aan een publieke discussie waardoor andere media mogelijk meer reden zien om de bewuste foto ook te publiceren. Dit is niet in het belang van de betrokkenen waarvan de persoonlijke levenssfeer in het geding is.

Ik heb mijn best gedaan het zo duidelijk mogelijk neer te zetten , vragen zijn altijd welkom. 
Ik ben benieuwd hoe jullie vinden dat er in Nederland wordt om gegaan met de privacy van de koninklijke familie en wat jullie van de mediacode vinden.  Is de mediacode nodig of gaat het te ver?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten