Pagina's

donderdag 4 juli 2013

Troonswisseling in... Belgie

Prins Filip en Prinses Mathilde op privébezoek bij het nederlandse koningspaar. Bron RVD














In Nederland hebben we het allemaal net achter de rug, maar in België is het net begonnen. De troonswisseling.. Ik wil het niet geheel onopgemerkt voorbij laten gaat. Omdat het een site is over de Nederlandse koninklijke familie gaan we eens kijken wat de te verwachten verschillen zijn tussen de troonswisseling die wij in Nederland net achter de rug hebben en de troonswisseling die over iets meer dan twee weken in België gaat plaats vinden.

Het verschil wat het meest opvalt is de tijd tussen de aankondiging van de abdicatie en de dag van abdicatie. In Nederland was dat drie maanden , nu in België nog geen drie weken. Dat betekend dus minder voorbereidingstijd. Dat betekend dat er minder uitgepakt gaat worden.  Dat is te verklaren. België heeft geen ervaring met een regerend vorst die  vrijwillig afstand doet van het koningschap. In het verleden kwam een nieuwe koning pas op de troon als de oude koning overleed. Alleen koning Leopold III deed in 1951 afstand, maar onder politieke druk.  Bij voorgaande keren was het dus zo dat er een staatshoofd overleden was en er dus snel een ceremonie moest komen en ook was er geen reden voor een groot feest. Nou hadden ze nu een draaiboek zo kunnen aanpassen dat het nu wel uitgebreid gevierd word , maar het is ook nog eens zo dat de Belgen niet zitten te wachten op een groot feest. En taferelen als die bij het koningslied al helemaal niet.  De Belgen zijn toch minder koningsgezind. Het word een sobere ceremonie zonder mantel, regalia en andere aankleding en zonder veel buitenlandse gasten. De eedaflegging vind gewoon plaats in het parlement en niet in een kerk.  Een verschil tussen de verschillende staatshoofden is dat het Belgische staatshoofd opperbevelhebber is van het leger , terwijl in Nederland het staatshoofd geen functie kan hebben in het leger. In België zal prins Filip tijdens de eedaflegging dan ook een uniform aan hebben , terwijl Willem-Alexander sinds hij koning juist alleen bij speciale gelegenheden in een speciaal ceremonieel uniform verschijnt. Nog iets wat anders is in België: Koning Albert en Koningin Paola zullen gewoon  koning en koningin blijven, net als koningin Fabiola. Dat betekend dus dat er na 21 juli maar liefst drie koninginnen en twee koningen zijn in België.

Toch zullen er ook herkenbare dingen zijn. Rond de troonswisseling zullen prins Filip en Prinses Mathilde net als het Nederlandse koningspaar het land in trekken. Doordat het op de nationale feestdag is en ook het 20 jarig regeringsjubileum van koning Albert gevierd word zal het toch wel een feest worden. Met bijvoorbeeld ook balkonscène, die we bij de Nederlandse troonswisseling zagen. Op dit moment is nog niet bekend of er extra activiteiten worden georganiseerd, maar zo gaat de dag er ongeveer uitzien.

Traditioneel wordt op de nationale feestdag, 21 juli, in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel de Te Deum-viering gehouden. Het Te Deum is een lofzang op basis van de Bijbel, die in de katholieke kerk wordt gebruikt.  Ook op de dag van de troonswisseling zal koning Albert samen met waarschijnlijk bijna alle leden van de koninklijke familie dit te Deum bijwonen. In verband met de troonswisseling begint de dienst eerder.

Om half elf zal koning Albert in het Koninklijk Paleis in Brussel de akte van troonsafstand tekenen. Ook prins Filip zal deze akte ondertekenen.

Om twaalf uur zal Prins Filip in een bijzondere zitting van het Belgische parlement (zowel de Kamer als de Senaat) de eed afleggen als de zevende koning van België.

Na de dienst  zal de nieuwe koning hulde brengen aan de Onbekende Soldaat, Congreskolom

Vervolgens zal de nieuwe koning rond 13.00 met een gedeelte van zijn familie nog op het balkon verschijnen.

Zoals gebruikelijk zal er ook op deze nationale feest dag een defilé zijn. Daarvoor zal de nieuwe koning  militaire troepen schouwen.  Koning Albert en koning Filip zullen beiden aanwezig zijn bij dit defilé.

Rond elf uur 's avonds zal  een groots vuurwerk sluit de festiviteiten rond de nationale feestdag in Brussel afsluiten. Tussen het defilé en het vuurwerk zal het nieuwe Vorstenpaar deel nemen aan het Feest in het Park, in het Warandepark

Ik hoop dat jullie het een interessant en duidelijk log vinden en ben benieuwd of voor jullie het herhaling vatbaar vinden bij een eventuele troonswisseling bij een andere (Europese) monarchie.
DE TIJDEN ZIJN NA DAT IK DIT BERICHT HEB GEPLAATS GEWIJZIGD. HEB DE TIJDEN VAN HET PROGRAMMA OP 21 JULI 9 JULI AANGEPAST. HOUD OOK MIJN TWITTER IN DE GATEN VOOR WIJZIGINGEN.

3 opmerkingen:

  1. Ik vind het zeker een interessante en duidelijke log! Ik wist nog niet zo veel van deze inhuldiging! Natuurlijk is dit voor herhaling vatbaar alleen hoop ik dat, dat nog wel even duurt, 2 in 1 jaar is best heftig! Vergeet je niet de quiz in te leveren voor 15 juli?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi,
    Deze log is nog interessanter dan ik verwacht had. Ik heb er veel van opgestoken! Er zijn veel verschillen met 'onze' troonswisseling vind ik. Mocht er in een ander land een troonswisseling zijn, dan vind ik het een prima idee als je weer zo'n soort logje maakt!!

    BeantwoordenVerwijderen