Pagina's

maandag 22 juli 2013

Troonswisseling Belgie en Nederland: Zoek de overeenkomsten..

RVD-Jeroen van de Meyde
Eerst wilde ik helemaal geen log maken over de Belgische troonswisseling, aangezien dit een website is over de Nederlandse koninklijke familie en ik gisteren ook weinig tijd had.  Maar eigenlijk is het moment te bijzonder om voor bij te laten gaan. Aangezien deze troonswisseling ook een mooi moment is om eens terug te kijken naar de troonswisseling in Nederland, het leek het mij leuk om eens beelden bij elkaar te zetten. Al eerder plaatse ik de te verwachte verschillen , maar nu juist de aandacht voor onderdelen die we zowel in Nederland als in België zagen: het tekenen van abdicatie , de eedaflegging , de balkonscène en de afsluiting. Ook heb ik de aankondigingstoespraak en de  afscheidsreden van koningin Beatrix en Koning Albert eens naast elkaar gezet.  Hoewel het vaste onderdelen zijn zou ik is het net een beetje anders of zelfs duidelijke anders. Kijk en vergelijk zelf en geniet na van de beide troonswisselingen
 
Aankondiging troonsafstand 
Prinses Beatrix en Koning Albert kondigden beide hun aftreden via een toespraak aan. Hoewel ze beide andere woorden kozen was de strekking hetzelfde. Beide benadrukte de ruimte te willen geven aan een nieuwe generatie en vertrouwen te hebben in de nieuwe generatie.

Afscheidstoespraak
Zowel prinses Beatrix als Koning Albert hielden ook de dag voor hun aftreden een toespraak. Ik ga inhoudelijk niet heel veel zeggen. Koning Albert benadrukte de rol die Europa in zijn ogen zou moeten innemen , Prinses Beatrix  benadrukte dat Prins Claus belangrijk voor haar was geweest. Bekijk en vergelijk zelf de toespraken van Koning Albert en Prinses Beatrix. Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten. Tekenen van Abdicatie   Een vast ritueel bij een troonswisseling is het tekenen van de akte van abdicatie. Toch valt er ook bij zo'n standaard onderdeel wel wat te zeggen over de verschillen in Nederland en België. Zoals je bij het onderstaande filmpjes kan zien is de setting anders en staan de aanwezigen mensen terwijl koning Albert tekent. Bij (toen nog) koningin Beatrix zaten alle mensen. Een ander opvallend verschil is dat na Prinses Beatrix , koning Willem-Alexander tekende en in België tekent (dan nog) Prins Filip niet. Prins Filip word ook pas koning als hij de eed in het parlement heeft afgelegd. Prinses Mathilde zat niet naast Prins Filip , terwijl Prinses Maxima wel naast haar man zat tijdens de Nederlandse troonswisseling. Koningin Paola zat ook niet naast haar man. Prinses Beatrix hield haar toespraak bij haar abdicatie kort en heette alleen de mensen welkom. Koning Albert maakte van het moment gebruik koningin Paola te bedanken en het vertrouwen in (dan nog) prins Filip te bedanken en ook de premier nam het woord. Bekijk hieronder de filmpjes en oordeel zelf. Eedaflegging De eedaflegging in Nederland met meer pracht en praal gepaard ging dan in België. In België is het moment wel belangrijker , want pas met het afleggen van de eed werd Filip pas echt koning der Belgen.  Wel hielden beide koningen een toespraak.  Ik ga niet uitgebreid de inhoudelijke verschillen bespreken, maar wat mij opviel aan de eedaflegging in België is (net als bij de afscheidstoespraak van koning Albert) de pro-Europese ondertoon. Naast het Belgische volkslied werd  Europees volkslied gespeeld, net als later op de de dag,  en koning Filip noemde Europa positief in zijn toespraak. Een overeenkomst in de toespraken van koning Willem-Alexander en Koning Filip is dat ze zich beide  richtte tot hun voorganger en echtgenote. Balkonscène Waar er in België het tekenen van abdicatie werd gebruikt om dank uit te spreken en vertrouwen in opvolger uit te spreken , maakte in Nederland prinses Beatrix en koning Willem-Alexander gebruik van het balkon moment om kort waardering voor elkaar uit te spreken. Bekijk en vergelijk de balkonscènes.
Nog meer beelden Koning Willem-Alexander had met zijn gezin een vaartocht over het IJ aan het eind van de dag een vaartocht die werd afgesloten met overvliegende F16.  Koning Filip en Koningin lieten zich door de stad vervoeren met een open auto en keken als slot van de dag naar vuurwerk. En er was nog een leuke overeenkomst tussen de beide dagen. Beide nieuwe koningen voegde spontaan wat toe aan het draaiboek.  Koning Willem-Alexander stapte spontaan op het podium bij Armin van Buren, maar ook koning Filip voegde spontaan wat toe aan het draaiboek. Aan het begin van de avond werd duidelijk dat hij voor het vuurwerk nog even op het balkon van het paleis zou verschijnen om nog een toespraak te houden. Hoewel het twee verschillende dingen zijn en koning Filip zich iets langer voorbereid lijkt te hebben , zijn de beide momenten de moeite waard om terug te kijken. Nog nagenieten van de twee troonswisselingen? Kijk dan hier een korte samenvatting van de Belgische troonswisseling en HIER die van de Nederlandse troonswisseling. (Beide filmpjes zijn ongeveer 2 minuten. Ik plaatste een verslag van de Nederlandse troonswisseling op mijn site die HIER terug te vinden is. Vivian plaatste op haar site een mooi verslag van de Belgische troonswisseling. Bekijk die HIER.

2 opmerkingen:

  1. Tjonge jonge, wat heb je er weer een werk van gemaakt. Het komt zo heel duidelijk uit waar de verschillen en overeenkomsten zijn! Het waren allebei mooie troonswisselingen, al wint Nederland het wel ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie! Dat vele werk viel wel mee, vond het ook erg leuk om te doen!

      Verwijderen