Pagina's

dinsdag 23 juli 2013

Terugblik: Geboorte van Prinses Amalia

Gisteren is in Engeland een troonsopvolger geboren.. Prins William en Prinses Catherine werden om zes minuten voor half vijf (Engelse tijd) de ouders van een zoon. Het werd officieel aangekondigd door een heraut. Vervolgens werd een geboorteakte per auto vervoerd naar Buckingham Palace. Daar werd het op een goede 'ezel' geplaats en kon iedereen de geboorteakte komen  bewonderen bij het paleis. In Nederland ging het er bij de geboorte van Prinses Amalia anders aan toe.




Net als gisteren het Engelse hof bekend maakte dat de hertogin Catherine voor de bevalling was opgenomen in het ziekenhuis , maakte ook de Rijksvoorlichtingsdienst dat bekend. Op 7 december werd rond half twaalf het volgende bericht verstuurd naar de pers.
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is zondagochtend 7 december 2003 om 09.10 uur, in afwachting van de geboorte van het eerste kind van haar en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, opgenomen in Ziekenhuis Bronovo te Den Haag. Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk.
Het was eventjes wachten maar rond vijf voor half 6 kwam het verlossende woord van de Rijksvoorlichtingsdienst. Het paar heeft een gezonde dochter

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden heeft hedenmiddag, 7 december 2003, om een minuut na vijf uur in het Ziekenhuis Bronovo te Den Haag het leven geschonken aan een kerngezonde dochter.
Het is een wolk van een baby, aldus de vader de Prins van Oranje, die verder zei dankbaar en gelukkig te zijn.
Mevrouw M.J.G.H. Smeets, gynaecoloog, en mevrouw J.H. Kreijnen-Meinesz, kinderarts-neonatoloog stonden de Prinses bij de bevalling terzijde.

Net als in straks in Engeland was er ook in Nederland ceremonieel vertoon. In de steden Den Haag, Den Helder, Willemstad en Oranjestad klonken 101 saluutschoten om de geboorte aan te kondigen. Militairen van de 11e afdeling Rijdende Artillerie, gestoken in het ceremonieel tenue van de Gele Rijders, vuurden in Den Haag bij het Indiëmonument met vier '25-pondgeschutten'. In Den Helder, in Willemstad en in Oranjestad schoot de Koninklijke Marine met twee kanonnen vanaf de wal.

Omdat de geboorte op een zondag was, vierden Oranjeverenigingen officieel geen feest en was het eigenlijk niet toegestaan om de Nederlandse vlag met oranje wimpel te voeren. Dit werd ook niet gedaan omdat het al donker was. Wel werden er, bij wijze van uitzondering, enkele klokken geluid.

De RVD gaf ook al snel de volgende foto vrij . Deze foto was gemaakt door de troste vader Prins Willem-Alexander.


Enkele uren na de geboorte was er in het ziekenhuis waar het nieuwe prinsesje geboren was een persconferentie. Eerst had de pers de gelegenheid vragen te stellen aan de behandelend artsen en daarna kwam ook Prins Willem-Alexander om vragen te beantwoorden en hij had zijn pasgeboren dochtertje meegenomen! Hieronder kun je het terug kijken



Op de namen van het nieuwe prinsesje moest even gewacht worden, die werden twee dagen na de geboorte bekend tijdens de geboorte aangifte.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten