Pagina's

zaterdag 27 april 2013

Terug naar... 27 April 1967

Vandaag viert prins Willem-Alexander voor de laatste keer zijn verjaardag als kroonprins. Een mooie gelegenheid om een terug in de tijd te
gaan..

Een nieuw prinsje!

De nieuwe ouders. Vorig jaar bij hun huwelijk. (RVD)


Eerste foto van het prinsje. Gemaakt door Papa Prins Claus
(Beeldbank Nationaalarchief/ANP)
Utrecht - In de avond van 25 april 1967 werd prinses beatrix als opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Utrecht.  Maar vandaag kwam dan eindelijk het bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst.
Om drie minuten voor acht is de prinses  moeder geworden van een zoon. Nederland heeft er weer een prins bij.







Het nieuwe prinsje heeft als volledige naam: Willem-Alexander Claus George Ferdinand. Hij wordt Alexander genoemd , maar de officiele roepnaam is Willem-Alexander. 
Willem is een traditionele naam van een oranje troonopvolger. Alexander is een naam die beide ouders mooi vonden en heeft geen historische betekenis, hoewel sommige er wel een verwijzing
in zien naar Alexander van Oranje-Nassau (1851-1884) en Alexander van Oranje-Nassau (1818-1848). Claus is een vernoeming naar de vader van het nieuwe prinsje. George is de vernederlandste vorm van een van de namen van Claus' vader. Ferdinand is een vernoeming naar Ferdinand graaf von Bismarck, Claus' beste vriend die tevens zijn getuige was bij zijn huwelijk. Bij de geboorte woog hij 3850 gram en was hij 50 centimeter lang.

Op vijf plaatsen in het koninkrijk werden naar traditie 101 saluutschoten afgevuurd. Morgen word er in het land gevlagd en alle schoolkinderen krijgen een dag vrij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten