Pagina's

zaterdag 17 augustus 2013

In memoriam: Prins Friso (25 september 1968-12 augustus 2013)

 
Een onbekende , introverte prins die graag 'normaal' wilde leven buiten de spotlights dat is kort gezegd hoe het grote publiek prins Friso kenden. Mensen die hem van dichtbij kenden, noemden hem buitengewoon slim, sportief, bescheiden, vriendelijk en sociaal. Een echte familieman met humor , iemand die genoot van zijn dochters en voor zijn vrienden en familie klaar stond , iemand die zijn moeder op een bijzondere manier kon plagen. Een korte terugblik op het leven van een prins die vaak 'de onbekendste zoon van prinses Beatrix' is genoemd.

 Jeugd
Prins Johan Friso Bernhard Christiaan David werd op 25 september 1968 geboren in Utrecht als tweede zoon van Prinses Beatrix en (wijlen) prins Claus. Hij had een oudere broer  Koning Willem-Alexander (1967) en een jongere broer Prins Constantijn (1969). Friso is geboren als Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg. De prins werd op 27 december 1968 gedoopt in de Domkerk van Utrecht. De peetouders van Friso zijn o.a.: zijn oma, koningin, Juliana, koning Harald van Noorwegen , Christina Barones von der Recke (zus prins Claus) en Axel von dem Bussche. Axel is een goede vriend van prins Claus. 
Hij groeide in Laage Vuurche op Kasteel  Drakensteyn. Hier groeide hij op in de schaduw van zijn oudere broer. Iets wat hij al vanaf jonge leeftijd niet erg leek te vinden. Als 9-jarige zei hij over zijn broer Willem-Alexander: "Je mag Alex wel in elkaar slaan, maar niet doodslaan, want dan moet ik koning worden." Een uitspraak die in zijn leven nog vaak is aangehaald. 
 
Titel
Friso is geboren als Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg. Volgens de Wet lidmaatschap Koninklijk Huis (uit 2002) heeft Prins Friso had naar zijn huwelijk niet langer de titel Prins der Nederlanden. Wel heeft hij volgens het Koninklijk Besluit van 19 maart 2004 de persoonlijke titel Prins van Oranje-Nassau met het predicaat Koninklijke Hoogheid behouden. Aan hem is bij hetzelfde besluit de erfelijke titel Graaf verleend en is als zijn geslachtsnaam vastgesteld Van Oranje-Nassau van Amsberg. Zijn dochters zijn daarom Gravin van Oranje-Nassau van Amsberg.
 
Studie
Prins Friso slaagde in 1986 voor het vwo-examen op het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Van 1986 tot 1988 studeerde Prins Friso Mechanical Engineering aan het College of Engineering van de University of California in Berkeley (Verenigden Staten). Daarna studeerde hij vanaf 1988 luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft. Hij behaalde zijn ingenieursdiploma in 1994. En vanaf 1990 studeerde Prins Friso ook bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Deze studie wist hij in 1995 succesvol af te sluiten met een doctoraal examen. In 1997 studeerde de Prins aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau (Frankrijk) waar hij zijn MBA behaalde.

Carrière
Na het behalen van zijn MBA gaat hij aan de slag bij  firma McKinsey & Company. Vervolgens gaat hij aan de slag bij de investeringsbank Goldman Sachs International in Londen waar hij werkzaam was in de investment banking divisie. Vervolgens was de Prins mededirecteur bij TNO Space in Delft en managing director voor Wolfensohn & Company in Londen. Zijn laatste baan was bij URENCO. Hier werkte hij sinds 1 april 2011 als CFO (Chief Financial Officer) bij URENCO in Stoke Poges, Buckinghamshire, Engeland.
 
Overige werkzaamheden
 
Prins Friso was betrokken bij verscheidene innovatieve ondernemingen op het gebied van duurzame energie, medische diensten, duurzame voedsel & landbouw, en technologie (onder andere het MRI Centrum, Rabo Ventures, en Wizz Air). Van 2004 tot 2013 was hij lid van de Raad van Bestuur van Telenet.
Prins Friso ondersteunde verschillende initiatieven om innovatie en techniek te bevorderen, zoals Jet-Net (Jongeren en Technologie Netwerk Nederland), de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en de Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Hij was eerder betrokken bij de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij, en Witteveen+Bos. Daarnaast bekleden hij maatschappelijke functies. Hij was  Erevoorzitter van het Prins Claus Fonds , Lid van het College van Advies van de Stichting Christiaan Huygensprijs en Beschermheer van de Vereniging De Hollandsche Molen
 
Huwelijk en gezin
 
Tijdens de uitvaart van Prins Claus verschijnt Mabel Wisse Smit op het toneel. Ze loopt met de familie zelfs mee naar de grafkelder. Er word dan nog gesproken van een goede bekende van de familie. Op 30 juni 2003 word bekend gemaakt dat prins Friso zich verloofd heeft met Mabel. Het stel heeft elkaar leren kennen door Prinses Laurentien. Die Mabel al langer kende. Al snel ontstaat er een rel rond de verloving als blijk dat Mabel contacten heeft gehad met Klaas Bruinsma , een drugcrimineel. Balkendende is boos op het paar omdat hij vind dat ze hem niet volledig hebben verteld over deze contacten en er word er geen toestemming voor het huwelijk gevraagd aan de Staten-Generaal. Dat betekende dat de prins zijn recht op de troon kwijt raakte naar zou huwelijk. Wel behield hij de aanspreektitel koninklijke hoogheid en kreeg de persoonlijke titel prins van Oranje-Nassau en er werd zelf de erfelijke titel graaf van van Oranje-Nassau van Amsberg.
In een televisie-interview aan de vooravond van hun huwelijk gaven Friso en Mabel toe dat ze 'onverstandig' waren geweest om niet volledige openheid van zaken te geven. Het huwelijk ging  door. Op 24 april 2004 vond het plaats in de Oude Kerk in Delft onder leiding van dominee Carl ter Linden.
 
Prins Friso en Prinses Mabel hebben twee kinderen. Op 26 maart 2005 werd Luana, voluit Emma Luana Ninette Sophie, geboren en op 18 juni 2006 Zaria, voluit Joanna Zaria Nicoline Milou. Het gezin woont in Londen.
 
Vrije tijd
In Londen leidde hij een leven in betrekkelijke anonimiteit, waardoor hij zonder opdringerige pers zich kon ontwikkeling en kon werken aan zijn carrière en ook kon genieten van zijn gezin.  In zijn vrije tijd hield hij behalve van skiën ook van duiken en golfen. Helaas heb ik daarvan geen foto gevonden die ik kon plaatsen dus is het een foto van de prins die aan het honkballen is.

Familieman
Als mij een ding opgevallen is als je vrienden hoort dan is het dan hij een echte familieman is.  Hij was weinig in het openbaar , maar bij familie gelegenheden was hij , later ook samen met zijn vrouw prinses Mabel, van de partij. En ook Koninginnedag liet hij zich zien , het zei op de achtergrond.

Voor Friso is zijn vader, prins Claus, een belangrijke inspiratiebron geweest. Hij was waarschijnlijk ook degene die Friso heeft aangespoord om zijn eigen weg te gaan en zoveel mogelijk een 'normale' maatschappelijke carrière op te bouwen.
 

Samen met zijn broer Constantijn was Friso erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, dat in 1996 werd opgericht ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van prins Claus. Eens in de twee jaar reikte Friso de Prins Claus Prijs uit. Hij deed dat voor het laatst in 2010. In 2012 nam zijn broer Constantijn zijn plaats in.
Bij de begrafenis van zijn vader op 15 oktober 2002 was te zien dat prins Friso een steun voor zijn moeder was. Een goede vriend (Adam Anders)wist ook te vertellen (in de speciale uitzending van de NOS) dat hij zijn moeder op een speciale manier wist te plagen en dat zij een bijzondere band met elkaar hadden.

Later kreeg hij zelf een gezin en ook daar maakte hij veel tijd voor. In een interview in de Libelle in 2011 zei prins Friso daarover: "En dan werk ik liever ’s avonds nog even, tussen acht en half twaalf, om overdag meer kwaliteitstijd met de kinderen te hebben. En ja, dan heb ik even minder tijd voor sport en het sociale leven. Ik offer het graag op.”  , in dat zelfde interview vertelde hij over vakantie: "Voor ons is het belangrijkst: de tijd samen doorbrengen. Spelletjes doen, boeken lezen en dagtochtjes maken. Maar om eerlijk te zijn, we doen tijdens vakanties niet zo veel meer dan echt samen zijn."

Op 17 februari 2012 maakte een lawine een einde aan het zorgeloze leven. Na 1,5 jaar coma overleed  prins Friso op 12 augustus 2013 in Den Haag, Paleis Huis den Bosch.

Het televisieprogramma BlauwBloed maakte een mooi filmpje over het leven van prins Friso bekijk hem HIER.

Hieronder de speciale uitzending van de NOS van maandagavond 12 augustus 2013
Get Adobe Flash

Geen opmerkingen:

Een reactie posten