Pagina's

zaterdag 19 januari 2013

Special: Prinses Margriet 70 jaar.

Vandaag is het 70 jaar geleden dat prinses Margriet in Ottawa (Canada) geboren werd. Reden om het archief weer eens door te spitten. 

Prinses Juliana met Prinses Margriet in 1943
tijdens verblijf in Canada
Geboorte en Doop
Prinses Margriet is de derde dochter van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Haar volledige naam is Margriet Francisca. Ze is geboren als Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld.
Ze werd op 19 januari 1943 geboren in Civic Hospital van Ottawa (Canada). Het ziekenhuis werd speciaal voor de geboorte tot nederlands grondgebied gemaakt, waardoor het nieuwe prinsesje toch automatisch de Nederlandse nationaliteit kreeg.

Op 29 juni 1943 werd Prinses  Margriet in de St. Andrews Church in Ottawa gedoopt. Naast onder meer president Franklin Roosevelt trad ook De Nederlandse koopvaardij als peet op, uit waardering voor de belangrijke rol die de Koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld.



Prinses Margriet werd geboren in een moeilijke tijd. Nederland was bezet door de Duiters en de koninklijke familie was gevlucht voor de duitse bezetters en verbleven in Londen en Canada. Haar geboorte was dan ook een lichtpunt. De naam Margriet verwees ook naar de bloem die in de oorlog een van de symbolen van het verzet tegen nazi-Duitsland was geworden. Dit alles zorgt ervoor dat Prinses Margriet een speciale band heeft met , met name Canadese,  veteranen.


2 Augustus 1945:  Prinses Margriet voor het eerst in Nederland
Bron: RVD/ Met dank aan Nationaal Archief. 

Jeugd
Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden Prinses Margriet samen met haar twee oudere zussen en haar moeder in Ottawa (Canada).
Op 2 augustus 1945  zette ze in Apeldoorn voor het eerst voet op Nederlandse bodem. Het gezin ging vanaf toen weer op Paleis Soestdijk in Baarn wonen.






Prinses Margriet aan haar huiswerk in 1954.
RVD / Met dank aan Nationaal Archief.

Studie
Prinses Margriet ging naar de basisschool 'De Werkplaats' in Bilthoven. Dit was een school van Kees Boeke, een man met vernieuwde ideeen. Vanaf de derde klas stapte ze over naar de Nieuwe Baarnse School.

Haar middelbare school volgde zij op het Baarns Lyceum, waar zij in 1961 het diploma Gymnasium-A behaalde.





Na haar middelbare school volgde de Prinses een jaar lang colleges in de Franse letteren, geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Montpellier, Frankrijk. Daarna schreef de Prinses zich in als student rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zij volgde daar een inleiding in de rechtswetenschappen, staatsrecht, Romeins recht en enkele sociale vakken. Daarna volgde zij een opleiding tot Helpster 1e klas van het Rode Kruis.

Huwelijk en gezin
Verlovingsfoto van Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven, 1965 © RVD
Verlovingsfoto uit 1965. Bron RVD 







Tijdens haar studie in Leiden ontmoette Prinses Margriet Pieter van Vollenhoven. Op 10 maart 1965 werd hun verloving bekend gemaakt.








Het paar trouwden op 10 januari 1967 in het stadhuis aan de Javastraat in Den Haag, waarna het huwelijk kerkelijk wordt ingezegend door prof. H. Berkhof in de Grote of St. Jacobskerk.
Margriet in 1967 bij haar huwelijk.
Bron: RVD/ Met dank aan Nationaal archief. 










Margriet in 1967 bij haar huwelijk.
Bron: RVD/ Met dank aan Nationaal archief. 




Margriet in 1967 bij haar huwelijk.
Bron: RVD/ Met dank aan Nationaal archief. 






Het echtpaar ging wonen in de rechtervleugel van Paleis Het Loo in Apeldoorn. In 1975 verhuisde het gezin naar Huis Het Loo dat Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven dichtbij Paleis Het Loo hebben laten bouwen.
Prinses Margriet met haar man en haar drie oudste zonen in 1974
Bron: RVD / Met dank aan Nationaal Archief.

Het gezin in de tuin van paleis het loo. 
RVD/ Met dank aan Nationaal Archief. 

Prinses Margriet in 1968 met  Prins Maurits in paleis het Loo.
RVD/ Met dank aan nationaal archief.

Het gezin in 1970 bij de de piano in paleis het loo. 
RVD/ Beeldbank Nationaal archief.

In de tuin van huis het loo in 1979. 
RVD Met dank aan nationaal archief. 
In huis het loo tijdens de doop van Prins Floris op 14 oktober 1975
RVD / Met dank aan Nationaal archief. 

Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven hebben vier zonen: de Prinsen Maurits (1968), Bernhard (1969), Pieter-Christiaan (1972) en Floris (1975). Inmiddels hebben ze tien kleinkinderen: Anna (2001), Lucas (2002) en Felicia (2005) (kinderen van prins Maurits en Prinses Marilene) , Isabella (2002), Samuel (2004) en Benjamin (2008) (Kinderen van Prins Bernhard en Prinses Annette) , Emma (2006) en Pieter (2008) (kinderen van Prins Pieter Christiaan en Prinses Anita) , Magali (2007) en Eliane (2009) (Kinderen van Prins Floris en Prinses Aimée).  Het elfde kleinkind word in juli 2013 verwacht.

Foto uit 2007 n.a.v. 40-jarig huwelijk Prinses Margriet & prof.mr. Pieter.
Bron: RVD














































































































































Foto n.a.v 70ste verjaardag
RVD



Werkzaamheden en functies

Prinses Margriet is al jaren bezig op het gebied van gezondheidszorg en maatschappelijk werk. Dit heeft ze vooral gedaan binnen de functies die zij voor het Rode Kruis vervult heeft.
Prinses Margriet begon in 1966 bij het rode kruis als helpster 1e klas. In 1987 werd Prinses Margriet vicevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis. Hier kwam in 2011 een einde aan. Als dank voor haar inzet voor het Nederlandse Rode Kruis is in 2011 het Prinses Margriet Fonds opgericht. Naast haar functie binnen het Nederlandse rode kruis was prinses Margriet sinds 1967 ook actief binnen het Internationale Rode Kruis. Eerst als lid, en later als hoofd van de Nederlandse delegatie nam zij deel aan de internationale conferenties, bestuursvergaderingen en gedelegeerdenvergaderingen die meermalen per jaar plaats vonden.


Naast de gezondheidszorg en maatschappelijk werk zet prinses zich ook in voor cultuur. Van 1984 tot 2007 was Prinses Margriet voorzitter van de Europese Culturele Stichting. Bij het afscheid van Prinses Margriet werd, als dank voor haar werk voor de ECS, de Routes ECF Princess Margriet Award for Cultural Diversity ingesteld. Deze Award nodigt beleidsmakers, bedrijfsleven, culturele en media-actoren, maar ook het publiek, uit om met een open blik te kijken naar de veranderende wereld om ons heen door de krachtige lens van kunst en cultuur. De laureaten worden gekozen uit die kunstenaars en intellectuelen wiens uitzonderlijke werk het mogelijk maakt de verschillen tussen culturen te beleven en waarderen.

Naast deze functies heeft ze nog een hele lijst aan erefuncties.

Reserve-koningin 


















Prinses Margriet werd geboren als derde dochter van prinses Juliana en Prins Bernhard en een leek voor haar geen grote rol te zijn weggelegd. Maar het liep anders. Prinses Irene kreeg geen toestemming voor har huwelijk met Prins Carlos Hugo en hierdoor steeg prinses Margriet in de lijn van troonsopvolging. Toen koningin Beatrix in 1980 koningin werd , werd duidelijk dat naast Prins Claus ook prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter een belangrijke rol zouden krijgen. Prinses Margriet vervuld zij tal van representatie taken voor het Koninklijk Huis. 
Zo is zij bijvoorbeeld aanwezig bij inkomende staatsbezoeken en officiele bezoeken , Prinsjesdag en Koninginnedag.


Tot mijn verassing werd er vanavond nog een foto van prinses Margriet met haar man , zonen , schoondochters en kleinkinderen vrijgegeven. Het lijkt erop dat hij vandaag gemaakt is. Deze mag in dit logje natuurlijk niet ontbreken!

3 opmerkingen:

  1. Wat een mooie foto's uit het nationaal archief, ze zijn ook allemaal anders als die je in boeken of oude tijdschriften vindt. Wel jammer dat er geen nieuwe foto met de kleinkinderen is vrijgekomen eigenlijk.. Prinses Margriet is een bijzondere prinses; van harte gefeliciteerd!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De foto nieuwe foto van de kleinkinderen is er alsnog gekomen!! Ondertussen staat hij ook in het logje!

      Verwijderen
  2. Wat eeb mooie log! Inderdaad zoals Jenny al zei leuke en onbekende foto's uit het Nationaal archrief. Leuk dat er toch nog een nieuwe familie foto kwam!

    BeantwoordenVerwijderen