Pagina's

dinsdag 5 mei 2015

De vijfde van deze maand in de geschiedenis: 5 mei 1945

Voor het vieren van het vijf jarig jubileum had Anja een paar leuke ideeën. Een van deze ideeën was om elke vijfde van de maand terug te blikken op een (speciale) activiteit of gebeurtenis die ook op die de zelfde dag in het verleden plaats vond. Dit keer een een gebeurtenis die niet alleen draait om de Nederlandse Koninklijke familie , maar bepaalde moment voor de Nederlandse geschiedenis. 

5 mei 1945 
Hotel de Wereld decor van onderhandeling capitulatie Duitse strijdkrachten in Nederland
WAGENINGEN: Gisteren ,4 mei 1945. zal een dag zijn die niet snel vergeten zal worden.  Na vreugde over de capitulatie van alle Duitse strijdkrachten in Noordwest- Europa  in de Lünenburgheide (Duitsland) ontstond er verwarring. In de grote steden verschenen namelijk 's avonds Duitse troepen in de straten om  de burgers duidelijk dat de avondklok nog steeds gold. Meestal losten de Duitsers slechts waarschuwingsschoten, maar er vielen ook slachtoffers door bruut ingrijpen van de Duitsers. Was er nou spraken van capitulatie of werd er te vroeg gejuicht? Vandaag kwam er meer duidelijkheid
Foto uit de collectie van de RVD  via Nationaal Archief 
De Canadese Generaal Foulkes vernam vanochtend (zaterdagochtend 5 mei) dat Blaskowitz de Duitse capitulatie op de Lünenburgheude niet voor Nederland vond golden en regelde onmiddellijk een ontmoeting om hem alsnog onvoorwaardelijk te laten capituleren. Als locatie kozen de partijen Hotel de Wereld in Wageningen. Vanuit Paleis Het Loo in Apeldoorn kwam Prins Bernhard als vertegenwoordiger van de Binnenlandse Strijdkrachten, richting Wageningen. Na enig tegenstribbelen verscheen Blaskowitz in Wageningen en kreeg het capitulatie- document voorgelezen. Hij weigerde echter nog steeds zijn handtekening te zetten. Lou de Jong verhaalt dat hij eerst de eis ingewilligd wilde zien dat zijn troepen onder geen beding in Russische krijgsgevangenschap zouden terechtkomen. Ook was het voor hem een belangrijk punt dat Bernhard de 'ongeregelde' Binnenlandse strijdkrachten in toom zou houden tijdens de overgave van zijn troepen.
Foto van de onderhandelingen van 5 mei 1945 ANP / Benelux Press Naamsvermelding, niet commercieel, geen afgeleide werken Beelden van de onderhandelingen en nog meer beelden zonder geluid
Hoewel er op 5 mei 1945 overeenstemming werd bereikt over de capitulatie werd  uitwerking van de capitulatie die dag niet getekend. Blaskowitz vroeg 24 uur uitstel om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen die hij op zich had genomen en werd hierin door Foulkes tegemoet gekomen. De volgende dag zondag 6 mei ondertekenden Foulkes en Blaskowitz, in alle stilte en in afwezigheid van prins Bernhard en een fotograaf, in de aula van de Landbouwschool eindelijk de overgave van alle Duitse strijdkrachten in het bezette Nederland. 

Misschien niet perse een koninklijke gebeurtenis, maar wel een historisch moment in aanwezigheid van een lid van de koninklijke familie.Ik hoop dat jullie het wel een interessante log vinden. 

1 opmerking:

  1. Ik vind het wel een interessante log, leuk dat je deze er hebt opgezet.

    BeantwoordenVerwijderen