Pagina's

dinsdag 5 mei 2015

4 en 5 mei 2015: Herdenken en vieren van 70 bevrijding

Gisteren en vandaag is er tijdens de jaarlijkse dodenherdenking en Bevrijdingsdag weer stil gestaan bij het einde van de tweede wereldoorlog.  Ook leden van de koninklijke familie sloten aan bij herdenkingen en vieringen.

Koningspaar bij Nationale herdenking op de Dam in Amsterdam.

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima waren gisteren (4 mei)  aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Voorafgaand aan de ceremonie op de Dam woonde het Koninklijk paar in de Nieuwe Kerk een herdenkingsdienst bij waar vooral eerste generatie oorlogsslachtoffers onder de aanwezigen waren. Tijdens deze herdenkingsdienst werd gezongen door het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en Ian Buruma hield er de 4 mei-voordracht. Buruma ging in zijn voordracht in op hoe de generatie van na de oorlog was opgegroeid in denken langs de lijnen goed en fout. Hij stond daarbij stil bij persoonlijke verhalen en de morele dilemma’s waar mensen die de oorlog meemaakten voor hebben gestaan, zoals zijn vader en grootouders. 

Bij het Nationaal Monument op de Dam legde het Koningspaar als eersten een krans ter nagedachtenis aan allen die zijn omgekomen. Andere kransen werden gelegd door vertegenwoordigers van de eerste generatie oorlogsgetroffenen, de militairen en het Koopvaardijpersoneel, gevolgd door een krans namens de Staten-Generaal, de Rijksministerraad, de gehele krijgsmacht en de gemeente Amsterdam.
De ceremonie bestond verder uit twee minuten stilte gevolgd door het zingen van het eerste complet van het Wilhelmus, een toespraak van Minister President Rutte waarin hij gebruik maakte van herinneringen van zijn eigen familie en de voordracht van het winnende gedicht van de Dichter bij 4 Mei door de winnares Isa Hamerlinck. Voor het eerst is ook stilgestaan bij de slachtoffers die tijdens de bevrijding vielen.

Na de plechtigheid en het defilé  heeft het Koningspaar nog een ontmoeting gehad met de eerste generatie oorlogsgetroffenen. Deze ontmoeting was vanwege het lustrumjaar, 70 jaar viering Bevrijding

Bekijk HIER het NOS verslag van deze herdenking.  Bekijk ook de  fotoseries van ANP , PPE en MPE

Prinses Margriet en Prof. Pieter bij herdenking in Holten
Gisteren ochtend waren Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter aanwezig een de herdenking voor de Canadese bijdrage tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Canadese Begraafplaats in Holten.   Tijdens deze herdenking , waar ook verschillende Canadese Veteranen en familieleden voor overgekomen waren, werd onder andere gesproken door de Canadese premier Stephen Harper. Tijdens de plechtigheid was verder een grote rol weggelegd voor de kinderen van de Holtense basisscholen. Zij droegen gedichten voor en legden bloemen bij de bijna 1400 graven op het veld. Traditiegetrouw legden zij ook de eerste krans.Verder was er tijdens de ceremonie een fly by van een Spitfire en speelde er een militaire kapel uit Canada.
Aan het einde van de herdenking werden zogenoemdepoppy's, klaprozen, boven het veld uitgestrooid. Met een klaproos herdenken Canadezen niet alleen de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook van alle conflicten sinds die tijd.
Beelden RTV Oost - Artikel met beelden (NOS) - Fotoserie PPE

Prinses Margriet, Prof.Mr. Pieter en Prins Pieter Christiaan bij herdenking in Rhenen


Gisterenavond waren Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter samen met hun zoon Prins Pieter-Christiaan aanwezig bij de herdenking op begraafplaats Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Prinses Anita zou volgens een bericht wat de RVD  vooraf verspreiden ook (voor het eerst) aanwezig zijn , maar was er om onbekende reden niet bij. 
© Jacobien / koninklijke foto's  Niet overnemen zonder haar toestemming!

Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter aanwezig zijn bij herdenking in Wageningen
Vandaag waren Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter aanwezig  bij de herdenking van de capitulaties van de Duitse en Japanse bezettingsmacht in Nederland en het voormalig Nederlands-Indië in 1945 in de Johannes de Doperkerk in Wageningen.
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst sprak Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. De muziek werd verzorgd door Maarten Peters en Margriet Eshuijs en de Regimentsfanfare “Garde Grenadiers en Jagers”. In de kerk zal het vaandel van het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard aanwezig zijn.
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst was Henry Montgomery aanwezig. Hij is een kleinzoon van Bernard Law Montgomery, een Britse generaal en veldmaarschalk, die onder andere tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlogen zeer veel heeft betekent voor de geallieerden landen.

Na de herdenking bleef het paar in Wageningen om daar het jaarlijkse bevrijding defilé bij te wonen. Het defilé, wat door het de wind en regen later begon,  werd af genomen door de minister van financiën Dijsselbloem. Bij hem op het erepodium stond ook de Canadese premier Harper 
Tijdens het defilé trokken militairen en tientallen militaire voertuigen langs het publiek. Ook vloog de luchtmacht met historische vliegtuigen over Wageningen. Onder de deelnemers van het defilé begon zich een een groep Canadese veteranen. 

beelden zullen waarschijnlijk nog volgen


Koning Willem-Alexander , Koningin Maxima en Prinses Beatrix bij 5-mei-concert
De Koning, Koningin en Prinses Beatrix waren vanavond (dinsdag 5 mei) in Amsterdam bij het 5 mei-concert  ter gelegenheid van de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. Vanwege het lustrum jaar - 70 jaar bevrijding- was ook de Canadese premier samen met zijn vrouw een van de gasten. Het concert dat werd verzorgd door het Nationaal Jeugd Orkest. Tijdens het concert zong Herman van Veen twee speciaal voor deze viering geschreven nummers over oorlog en vrijheid. Niet Bang en De Keuze.  Het laatste nummer zong hij met Claudia de Breij. Claudia de Breij herschreef voor het concert het nummer 'Ik ben vandaag zo vrolijk' en zong verder onder andere haar nummer Mag ik dan bij jou zijn. De derde solist Giovanca vertolkte onder andere op geheel eigenwijze het Beatles nummer We can work it out, samen met het Nationaal Jeugd Orkest. Verder was er tijdens het concert ook nog ruimte voor klassieke stukken.
Vrijheid werd aan het einde van het 5 mei-concert gesymboliseerd door zeventig 70-jarigen, mannen en vrouwen die in 1945 geboren zijn. Ze kwamen op het toneel terwijl The Battle, de muziek van de film The Gladiator, werd gespeeld. Het concert werd traditioneel afgesloten met het We´ll meet again en een korte rondvaart van het koninklijk paar en prinses Beatrix over de Amstel.
Bekijk HIER het hele concert. 


Voor het concert had het Koningspaar nog een ontmoeting met de Canadese Minister President en zijn vrouw.  Eind deze maand zullen ze elkaar opnieuw ontmoeten tijdens het staatsbezoek aan Canada. Via het Twitter account van de RVD werd daar bij stil gestaan met de volgende tweet en bij behorende foto van de afsluiting van het concert:
We’ll meet again’. Koningspaar op staatsbezoek (27-29 mei) naar #Canada. http://www.koninklijkhuis.nl/nieuws/nieuwsberichten/2015/april/staatsbezoek-aan-canada-(2)/ …

2 opmerkingen:

  1. Mooie grote krans altijd, die van W en M :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt er een mooie uitgebreide log van gemaakt. Ik vind dat koningin Maxima er met dodenherdenking er erg stijlvol uit zag.

    BeantwoordenVerwijderen