Pagina's

zaterdag 21 maart 2015

Koningspaar bij afscheid Mariss Jansons

Geschreven door Yvette 

Het was een drukke week onze koning en koningin. Het staatbezoek aan Denemarken was nog niet achter de rug of het echtpaar reisde naar Duitsland.  Eenmaal terug uit Duitsland kon koning Willem-Alexander gelijk de nieuwe minister en staatssecretaris van Justitie beëdigen en alsof dat nog niet genoeg was woonden het koningspaar vrijdagavond het afscheidsconcert van Mariss Jansons bij. Na ruim 10 jaar neemt hij afscheid als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Het is geen toeval dat het koningspaar is uitgenodigd. Koningin Máxima is namelijk beschermvrouw van het Koninklijk Concertgebouworkest. De 71-jarige Jansons stopt er mee om gezondheidsredenen. Bij zijn afscheid klonken liederen van Luciano Berio, Gustav Mahler en Aaron Copland door het Concertgebouw.
Burgemeester Eberhard van der Laan verleende hem de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam. Deze onderscheiding is alleen weggelegd voor mensen die zich jarenlang 'buitengewoon verdienstelijk' hebben gemaakt voor de stad.

Het vertrek van Jansons komt niet uit de lucht vallen. Een jaar geleden kondigde hij zijn vertrek al aan. De Italiaan Daniele Gatti zal letterlijk het stokje overnemen. Mariss Jansons blijft nog wel verbonden aan het Koninklijk Concertbouworkest als eredirigent.

Fotoserie ANP - Fotoserie PPE - Fotoserie MPE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten