Pagina's

dinsdag 27 januari 2015

Herdenking bevrijding Auschwitz




Achtergrond informatie
In september 1939 hadden de Nazi’s West-Polen bij het Duitse Rijk getrokken; in een paar weken tijd probeerden de Nazi’s het gebied Kattowice, waar Oświęcim deel van uit maakte, te ‘germaniseren’ (etnisch te zuiveren). De plaats Oświęcim , die de Duitse naam Auschwitz had, werd een verzamelplek voor Joden uit het hele gebied, die daar onder streng toezicht van Duitse wachtposten moesten gaan wonen. Aan de rand van het Poolse grensplaatsje Oświęcim richtten de nazi’s in juni 1940 een concentratiekamp in om Poolse tegenstanders van het Nazi-regime gevangen te zetten. De eerste Poolse gevangenen werden vooral ingezet om de oude, deels ommuurde Poolse legerkazerne geschikt te maken als Concentratiekamp.  Auschwitz bestond uit een aantal concentratiekampen in Zuid-Polen, waarvan vernietigingskamp Auschwitz II-Birkenau veruit de grootste was.  Vanaf 1941/42 groeide Auschwitz  uit tot het grootste vernietigingskamp voor Joden uit heel Europa.



Naar Auschwitz zijn in totaal ruim anderhalf miljoen mensen, voor het overgrote deel Joden, gedeporteerd. Bij benadering 1,1 miljoen van hen zijn direct na aankomst vergast of doodgeschoten. Ruim 200.000 mensen kwamen om door ziekten of honger of ze werden na korte tijd naar de gaskamers gestuurd. Van de ruim 150.000 gevangenen die Auschwitz hebben overleefd, zijn er vele duizenden alsnog gedood in andere concentratiekampen of vermoord dan wel bezweken tijdens de zogeheten dodenmarsen.


Auschwitz werd op 27 januari 1945 bevrijd door het Sovjet-leger. Op dat moment waren er nog zo’n 7.500 – 8.000 zwaar zieke en ondervoede gevangenen in het kampcomplex in leven


Herdenking 70 jaar bevrijding 

Vandaag was het precies 70 jaar geleden dat het kamp werd bevrijd en dat werd herdacht met een grote herdenking. De herdenking vond plaats in een grote tent die is neergezet bij de Poort van de Dood, de ingang van kamp Auschwitz-Birkenau, waar de massavernietiging door de nazi’s van de voornamelijk Joodse gevangenen in de gaskamers plaatsvond.

Aanwezigen van de ceremonie waren  naast de overlevende van Auschwitz en het Nederlandse koningspaar onder andere het koningspaar van België , de Zweedse kroonprinses Viktoria , erfgroothertog Guillaume van Luxemburg , erfgroothertogin Stephanie , Kroonprins Haakon van Noorwegen, Kroonprins Frederik van Denemarken , de Duitse president Gauck , de Franse minister president Hollande.

Na ceremonie die vooral bestond uit toespraken liepen de aanwezigen  in groepen over het uitgestrekte kampterrein naar het monument in Birkenau, waar kaarsen worden aangestoken ter nagedachtenis aan de slachtoffers.



Het is voor koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in Auschwitz niet het eerste bezoek aan het voormalig concentratiekamp Auschwitz. 
Koning Willem-Alexander vertelde toen ook dat hij 10 jaar daarvoor (in 1995) met zijn vader en broers een privé-bezoek heeft gebracht aan het voormalig concentratiekamp.

Dat het paar het een belangrijke geschiedenis vindt blijkt verder nog uit het feit dat koning Willem-Alexander afgelopen vrijdag nog meedeed aan het inititief 102000 namen lezen en dat Koningin Maxima zaterdag met Prinses Amalia naar de theatervoorstelling 'Anne' geweest is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten