Pagina's

dinsdag 30 april 2013

Verslag troonswisseling

Vandaag was het dan zover: De ablicatie van koningin Beatrix en inhuldeging van Prins Willem-Alexander. Rond deze gebeurtenis gebeurde er van alles vandaag en gisteren. Een verslag.

Afscheidsdiner
Gisteren hield , toen nog koningin, Beatrix een afscheidsdiner. Veel koninklijke gasten lieten zich daar zien. Het diner werd gehouden in de eregalerij van het Rijksmuseum. Dit is de zaal waar o.a. de nachtwacht hangt.

RVD


Nog meer foto's van het diner.

30 april


Hoewel er 's ochtends vroeg  minder mensen waren dan verwacht, stonden er al wel een aardige groep oranje gekleden mensen op de Dam. Prinses Mabel twitterde 's ochtends een mooie foto waar dat op te zien was. Kijk die foto HIER.

Tekenen van abdicatie
Om tien uur komen Koningin Beatrix, de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Amalia, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven (die vandaag zijn 74e verjaardag viert), Prinses Mabel, Prinses Irene en Prinses Christina de mozeszaal binnen.  De stof van de jurk van prinses Maxima was door koningin Beatrix meegenomen uit istamboel. Dat doet de koningin vaker.
Om zeven minuten over tien was het officiele moment daar. Koningin Beatrix tekend de akte van abdicatie en daarmee is ze officieel koningin af en haar zoon prins Willem-Alexander officieel koningin en prinses Maxima koningin. Naast Beatrix tekende ook haar zoon, schoondochter , de ministers uit nederland en de het caribisch deel van het koninkrijk, de burgemeester van Amsterdam en de directeur van het kabinet van de koning(in). Dat kost dus wel even tijd. Tijd die de prinsesjes Amalia , Alexia en Ariane benuten om alles eens goed in zich op te nemen. Dit doen ze door om zich heen kijken en ook door even wat vragen aan oud-tante Prinses Margriet.


De akte van abdicatie en nog meer foto's van het Tekenen van abdicatie

Tijdens het tekenen klonk er vanaf de dam luid gejuich. Dat moet binnen te horen zijn geweest want de Prinses Beatrix glimlachte op dat moment.




Balkonscene
Na dit plechtige en emotionele moment , was er tijd om bij te komen. Om half elf kwamen Prinses Beatrix en Koning Willem-Alexander samen met  Koningin Maxima. De prinses sprak de volgende woorden uit.
“Enkele ogenblikken geleden heb ik afstand gedaan van de troon. Ik ben gelukkig en dankbaar u voor te stellen, uw nieuwe koning, Koning Willem-Alexander!” Daarna kuste ze haar zoon, en zei ze zachjes tegen hem:”Even wuiven?” Door de microfoon die aan stond, was dit duidelijk te verstaan.


Koning sprak daarna ook nog wat woorden.
 “Lieve moeder!”  “Vandaag heeft u afstand gedaan van het Koningschap. 33 bewogen en bevlogen jaren, waarvoor we u intens, inténs dankbaar zijn. Mede namens uw Koningin, wil ik ook u allen op de Dam, in Amsterdam, in Nederland en de Caribische delen van ons Koninkrijk hartelijk danken voor steun en vertrouwen wat we van u hebben mogen ontvangen. Dank u wel!”

Na deze woorden werd het Wilhelmus gezongen. Daar werd het nieuwe koningspaar en de prinses wel  door geroerd. Toen ging Prinses Beatrix weer het balkon af om plaats te maken voor de prinsesjes Amalia , Alexia en Ariane.


Nog meer foto's van de balkon scene

Na de balkonscene was er tijd voor een lunch en tijd om om te kleden. Om 13.00 kwamen de eerste gasten weer in beeld. Ze namen plaats in de kerk voor de speciale vergadering van de staten generaal.



Inhuldegingsceremonie
Om half twee kwamen de buitenlandse koninklijke gasten aan. Dat waren o.a de kroonprinselijk paren uit Noorwegen , Zweden , Denemarken , Engeland , Japan ,  het erfgroothertooglijk paar van Luxemburg en de vorst van Monaco.  Om 10 voor twee kwam de nederlandse koninklijke familie aan gelopen. Eerst de prinsesje Amalia , Alexia en Ariane , daarna prinses Beatrix met prinses Mabel , gevolgt door prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet, Prof.Mr. Pieter , Prins Maurits , Prinses Marilene , Prins Bernhard , Prinses Annette , Prins Pieter-Christiaan , Prinses Anita , Prins Floris , Prinses Aimee, prinses Irene , Prins Jaime , Prinses Margarita en Tjaling , Prins Carlos , Prinses Annemarie , Prinses Carolina , Albert, Prinses Christina , Bernardo , Nicolas en Juliana.

Een leuk detail was dat Prinses Aimee vandaag een jurk droeg die Koningin Maxima eerder tijdens haar zwangerschap in 2007 droeg.  Is ook wel zo handig want zwanger zijn en in een galajurk moeten gebeurd niet zo vaak. Opvallend was verder de zwarte jurk van Prinses Mabel met de witte mouw met strik. Deze mauw en strik zou gemaakt zijn van sluier van de trouwjurk van Mabel. In iedergeval lijkt het een verwijzing naar haar trouwjurk.  Dit was overigens niet de enige verwijzing naar prins Friso bij de activiteiten rond de troonswisseling. Gisterenavond droeg Prinses Mabel bij het afscheidsdiner de tiara die ze droeg bij haar huwelijk.


Om twee uur komt het nieuwe koningspaar aangelopen

Na het wilhelmus spreek de koning het parlement en de andere gasten toe. De tekst van die toespraak is HIER terug te lezen.
En legt hij de eed af.


De RVD gaf foto's van de ceremonie vrij

Nog meer foto's:


De ceremonie zou volgens het programma tot half vier duren. Maar het was om drie uur al klaar. Dat voor voor de nieuwe prinses van oranje al wel lang genoeg. Voor haar was het allemaal ook best wel spannend en terwijl het kinderkoor een speicaal lied zong moest ze even gapen. Kijk de tekst  en bekijk de uitvoering van het nummer HIER.  Na de ceremonie was er nog een receptie in het paleis en was er ook nog even rust tot het volgende evenement. De vaartocht  op het IJ. Het koninklijk gezin kwam om tien over zeven naar buiten en ging op weg naar 'het eye'

Daar begon de vaartocht bij een scherm waar het koninklijk paar met videoverbinding kon meekijken naar ahoy, waar het koningslied gezongen werd. De prinsesjes Amalia en Ariane keken bij de W van Willem wel even met een glimlach naar hun vader. En prinses Ariane applaudiseren ethousiast.


Voordat het gezin aan boord ging voerde de Nederlandse Opera het sprookje L’amour des Trois Oranges op. Tijdens de vaartocht ging langs zo'n 200 schepen , waarop optredens van kunst, cultuur en sport te zien waren. 
Zo kreeg het gezin op weg naar het sportgedeelte een ‘sportescorte’ van de roeiers van de Holland Acht en windsurfer Dorian van Rijsselberghe , een ‘ijsbaan’ waar Marianne Timmer, Gianni Romme, Bart Veldkamp, Annemarie Thomas en Bob de Jong op schaatsten te zien en stopte het gezin bij het sportpodium waar Ali B een overzicht van de hoogte – en dieptepunten uit de Nederlandse sportgeschiedenis sinds het geboortejaar van Willem-Alexander presenteerde. Rechts van het podium voerde Epke Zonderland – op het moment dat ook de beelden vertoond werden – nógmaals de moeilijke turnoefening op waarmee hij de gouden medaille behaald heeft vorig jaar op de Olympische Spelen. Zonderland kon rekenen op luid applaus van het Koningspaar en ook van met name hun oudste dochter Amalia.
Ook was er een schip waar Nederlandse films als Soldaat van Oranje, Flodder, Turks Fruit en Alles is liefde nagespeeld werden.
Varend richting een optreden van het Nationale Ballet werd het gezin begroet door zo’n veertig bouwvakkers die aan het Noord-Zuidlijn project hebben gewerkt.  Het Nationale Ballet voerde de pas de deux Trois Gnossiennes op onder leiding van Hans van Manen. Omdat er een kleine vertraging was ingeslopen, ging de boot wat sneller varen. Ze kwamen langs ‘Holland op het IJ’ een ponton waarop een typisch Nederlands beeld neergezet was met tulpen, kaasbootjes, klompenbootje en natuurlijk fietsers. Er bevonden zich zelfs twee koeien.  Even verderop was er een andere historisch schip, De Morgenster. Daar werd een medley uitgevoerd van Nederlandse musicals zoals de Jantjes, Soldaat van Oranje en Ciske de Rat. Op de MS Zuiderzee hadden zich onder andere mannen – en vrouwenstellen in trouwkleding genesteld. De boot was voor deze gelegenheid omgetoverd tot ‘gay boot’ om nog maar eens aan te tonen dat het homohuwelijk wereldwijd in Nederland als eerste werd ingevoerd. Weer even verop was een schip met de Jostiband die met zo’n 160 man bekende Nederlandse kinderliedjes speelde.
Al varend langs de carnavalsboot en een modeshow van designer Jan Taminiau  kwam de grote tent waar het Concertgebouworkest samen met DJ Armin van Buuren in speelde steeds dichterbij. Na de stukken ‘Bolero’ en ‘Intense’ aangehoord te hebben wilde de Koning onverwachts de boot af. Burgemeester van der Laan ging vervolgens toch nog maar even bellen om te kijken of dat wel veilig kon gebeuren, maar het gebeurde. De prinsesjes werden door een beveiliger een voor een van de boot geplukt. En samen met hun ouders liepen ze naar het podium. Een groot gejuich volgde toen het hele gezin op het podium verscheen en ze de DJ en het orkest persoonlijk kwamen begroetten. Na een minuut of vijf ging het gezin weer terug aan boord voor het laatste deel van de Koningsvaart. Onder andere het marinefregat Evertsen werd nog gepasseerd.

Tot slot bekeek het gezin de ‘finale’ van de vaartocht aan wal voor het Muziekgebouw aan het IJ. Op wal hadden ondertussen de gasten voor het diner , die ook een vaartoch hadden afgelegt, zich verzameld. En met z'n alle zagen ze tien F-16’s  van de Luchtmacht  over vliegen en zagen ook hoe er vuurwerk werd afgevoerd en hoe  alle historische schepen op het IJ toeterde.  Het gezelschap kon gezellig en in alle rust dineren want de camera’s mochten hier niet bij zijn.



De toespraak van minister president werd wel gefilmd.


Foto's in deze log zijn rechtevrije foto's die gepubliceerd op de website van het konlijklijkhuis

zaterdag 27 april 2013

Het fotoalbum van... Koningin Beatrix

30 April geeft koningin Beatrix na 33 jaar het stokje over aan haar zoon Prins Willem-Alexander. Een rede om eens te kijken in het fotoalbum van  Koningin Beatrix. Een selectie maken van foto's van iemand die al 75 jaar lang regelmatig gefotograveerd is , is een hele klus. Ik heb er voor gekozen om per jaar dat ze koningin was een foto uit te kiezen. Het was wel lastig een selectie te maken, maar ik heb mijn best gedaan. Omdat het het makkelijkst is om RVD foto's te gebruiken zijn het veel familie foto's geworden. Ik ben benieuwd wat jullie van het resultaat vinden..

In 1980 begon mijn taak als koningin. Op 30 april werd ik ingehuldigd in de nieuwe kerk van Amsterdam.  Buiten waren er rellen en was het erg onrustig. Was dat waarom mijn mijn Prins Claus zo zorgelijk keek? Of was het de druk die het aanstaande koningschap met zich meebracht.



In 1981 legde ik mijn eerste staatsbezoeken af. Deze foto is gemaakt tijdens mijn tweede staatsbezoek. Het staatsbezoek aan Belgie.

ANEFO/Nationaal Archief














In 1982 stond ik voor het eerst met een nieuw kabinet op het bordes.


Een kiekje uit 1983. Het ziet er allemaal zorgeloos uit. Maar niks is minder waar. Mijn man claus kan zijn plekje niet vinden binnen de samenleving en mijn zoon Willem-Alexander is flink aan het puberen en zich aan het afzetten tegen wat wij als ouders zeggen.


In 1884 viert mijn moeder haar 75 jarige verjaardag en samen met haar , mijn vader en mijn zussen moet er dan ook even een foto gemaakt worden.
 

Op 27 april 1985 werd mijn zoon prins Willem-Alexander 18 jaar. Een bijzondere leeftijd. Want nu mag hij mij echt opvolgen en vanaf nu heeft hij zitting in de raad van staten en mag hij mee met prinsesjesdag.

Een foto van een trotse mama en echtgenote uit 1986.  Prins Claus werd dit jaar  zestig  en Prins Willem-Alexander voer voor het eerst mee met de manine op de Ms. Tromp.

In 1987 vierde ik maar in een plaats koninginnedag mee. Daar ging ik naar Baarn waar ik  gouden huwelijk van mijn ouders  Prinses Juliana en Prins bernhard vierde.
Anefo/ Nationaal archief


Ook in 1988 poseerde ik weer voor de camera. Ik werd in dat jaar 50.

Een familie kiekje uit 1989. Wat denk ik met wee moet terug aan die tijd dat alle kinderen nog thuis woonden. In dit jaar ging de laatse studeren in Leiden.

Een  portret uit 1990

In 1991 waren ik en claus 25 jaar getrouwd.






In 1994 was het de buurt aan Friso om zijn studie af te ronden. En dat deed hij met succes. Ik en claus konden trots zijn.

De laatse die afstudeerde was mijn jongste zoon constantijn. Hij deed dat in 1995 in Leiden. Alle zonen zijn klaar om hun eigen leven te gaan leiden.
 

Ook in 1996 werd er geposeerd. Mijn lieve man Prins Claus werd dit jaar 70 jaar. Ter eren hiervan werd het prins Clausfonds op gericht.

Nog een foto van mij en claus. Gemaakt in 1997

Deze foto werd gemaakt in 1998. Wanneer precies weet ik eigenlijk niet. In dit jaar trouwde mijn neef prins  Maurits met Marilene




Een gezinsfoto uit 1999
In 2000 trouwde mijn tweede neefje , Prins Berhard , met Annette. Ook verloofde mijn jongste zoon Constantijn zich met Laurentien

Door mond en klauwzeer gingen wij in 2001 het land niet in. Wel waren er mooie momenten in de familie. Mijn jongste zoon trouwde en mijn oudste zoon verloofde zich.
Hoe zou ik 2002 omschrijven. Wat een jaar was dat! Niet alleen politiek, door de moord pim fortuin  en de val van het kabinet, maar ook voor mij persoonlijk. Na dat mijn man al vaker tobte met zijn gezondheid overleed hij op 6 oktober van dit jaar. Gelukkig heeft hij het huwelijk van zoon Willem-Alexander en de geboorte van ons eerste kleinkind  Eloise nog mee mogen maken.
Ook 2003 was een jaar waarin er het een en het ander gebeurde in mijn persoonlijke leven. Mijn tweede kleinkind, Amalia , werd geboren en prins Friso verloofde zich.  Maar Margaritha affaire en de rel rond de verloving van friso waren wel diepte punten.
Leven en dood kan dicht bij elkaar liggen merkte ik in 2004. Een dag na het overlijden van mijn moeder werd mijn eerste kleinzoon geboren.  Hij kreeg de naam  Claus Casimir. Na de vreugde van de geboorte kwam er later opnieuw verdriet. Mijn vader overleed. Deze foto wil ik jullie niet onthouden dus maar even een foto waar ik niet op sta!
2005 stond in het teken van mijn 25 jarig regerings jubileum. Ook kreeg ik twee nieuwe kleindochters! Hier onder een foto uit 2005 met zonen , schoondochter en kleinkinderen.

In 2006 kreeg ik er weer twee kleinkinderen bij. Leonore (dochter van Constantijn) en Zaria (dochter van Friso). Op nieuw ga ik op de foto met mijn kleinkinderen.



In 2007 wordt de jongste dochter van mijn oudste zoon geboren. Natuurlijk moet er dan ook een nieuw kiekje van mij en het gezin van Willem-Alexander gemaakt worden.


In 2008 vierde ik mijn zeventigste verjaardag.



2009 werd helaas het jaar van de aanslag op koninginnedag. Iets wat ik nooit zal vergeten en waar ik nog wel eens aan terug denk. In mijn kersttoespraak sprak ik over de onderwerpen die ik vaker aanhaal , naaste liefde , solidaritiet en ook sprak ik over nieuwe technologie.


Net als bij mijn 25 jarig regeringsjubileum worden er voor mijn dertig jarig regeringsjubileum , in 2010, ook foto's vrijgegeven.  Hieronder een foto uit die serie.



2011 was een jaar waarin er geen bijzondere dingen gebeurde.  Ik deed mijn werk en daar hoort ook het tekenen van wetten bij. De RVD gaf in 2011 een foto vrij waar ik een wet teke


2012 was weer een roerig jaar. Mijn zoon Friso kwam op 17 februari van dat jaar onder een lawine terecht en ligt sindsdien nog altijd in coma. Daarnaast viel het kabinet en veranderde mijn rol in de kabinetsformatie. Zo als elk jaar hield ik ook een kersttoespraak. Hij ging over vertrouwen, maar vertrouwen in de mensen van de mensen van de website heb ik niet meer.  De toespraak was de dag ervoor al te vinden op het internet.



2013 is nog niet voorbij , maar is het jaar van de troonswisseling. Op 28 januari 2013 maakte ik bekend dat ik de troon ga overgeven aan mijn zoon.

Even een update rond de troonswisseling

Het is nu echt aftellen. Nog drie nachten en dan is het 30 April. Langzaam wordt er steeds meer duidelijk over het wat , wie en waar van 30 April. Ik ben al bezig geweest met een speciale pagina , waarop al het een het ander te vinden is.

Voor nu even een overzicht van speciale tv-uitzendingen de komende dagen:
27 April
Vanaf 18.30 op Nederland 2: Beatrix, Bedankt! (Concert in Carre), met daar achteraan speciale blauwbloed uitzending.
22.30 Nederland 2: Dramaserie Majesteit

28 april
20.20 uur, Nederland 1: Beatrix, portret van een koningin
20.25 uur, Nederland 2: Leve de Koningin (over de inhuldiging van Juliana in 1948)

29 april
17.10 Canvas Portret van een prins, Willem-Alexander
18.35 Nederland 1 speciale EenVandaag uitzending
20.30 uur, Nederland 1: Afscheid van koningin Beatrix
Afscheidstoespraak Koningin Beatrix- aansluitend avondvullend programma met terugblik op reageer periode Beatrix. Er zal af en toe ook naar het Rijksmuseum worden geschakeld waar dan het afscheidsdiner bezig is.
20.30 uur, RTL 4: Ik Hou Van Beatrix
22.30 uur, RTL 4: RTL viert de koning (Speciale Boulevard uitzending)


30 April
vanaf 9.00 uur, Nederland 1: Registratie van de abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van Koning Willem-Alexander en festiviteiten er omheen.

Voor deze website staat er nog het volgende op de planning:

Een speciale log in de serie 'Het fotoalbum van...'

Een log over eerdere inhuldigingen

Op 30 april zal ik via twitter jullie zo goed mogelijk op de hoogte proberen te houden van wat er allemaal gebeurd rond de troonswisseling in Amsterdam. 's avonds zal er nog een log komen met een verslag.

Op 1 mei zal ik gaan zorgen dan alle uitzendingen en zaken netjes terug te vinden zijn op de speciale pagina op deze website.

Terug naar... 27 April 1967

Vandaag viert prins Willem-Alexander voor de laatste keer zijn verjaardag als kroonprins. Een mooie gelegenheid om een terug in de tijd te
gaan..

Een nieuw prinsje!

De nieuwe ouders. Vorig jaar bij hun huwelijk. (RVD)


Eerste foto van het prinsje. Gemaakt door Papa Prins Claus
(Beeldbank Nationaalarchief/ANP)
Utrecht - In de avond van 25 april 1967 werd prinses beatrix als opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Utrecht.  Maar vandaag kwam dan eindelijk het bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst.
Om drie minuten voor acht is de prinses  moeder geworden van een zoon. Nederland heeft er weer een prins bij.







Het nieuwe prinsje heeft als volledige naam: Willem-Alexander Claus George Ferdinand. Hij wordt Alexander genoemd , maar de officiele roepnaam is Willem-Alexander. 
Willem is een traditionele naam van een oranje troonopvolger. Alexander is een naam die beide ouders mooi vonden en heeft geen historische betekenis, hoewel sommige er wel een verwijzing
in zien naar Alexander van Oranje-Nassau (1851-1884) en Alexander van Oranje-Nassau (1818-1848). Claus is een vernoeming naar de vader van het nieuwe prinsje. George is de vernederlandste vorm van een van de namen van Claus' vader. Ferdinand is een vernoeming naar Ferdinand graaf von Bismarck, Claus' beste vriend die tevens zijn getuige was bij zijn huwelijk. Bij de geboorte woog hij 3850 gram en was hij 50 centimeter lang.

Op vijf plaatsen in het koninkrijk werden naar traditie 101 saluutschoten afgevuurd. Morgen word er in het land gevlagd en alle schoolkinderen krijgen een dag vrij.

zaterdag 20 april 2013

Gasten 30 April..

Langszaam wordt er meer bekend over 30 April ook over de gasten.
In dit logje zal ik de gasten steeds bijwerken.

Buitenlandse gasten waarvan bevestigd is dat ze 29/30 april komen:
Kroonprinses Victoria en kroonprins Daniel van Zweden
Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette Marrit van Noorwegen
Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken
Kroonprins Filip en kroonprinses Mathilde van België
Kroonprins Filipe en Kroonprinses Letizia van Spanje
Kroonprins Naruhito en Kroonprinses Masako van Japan.

Familieleden die komen
Uiterraad zullen Prins Willem-Alexander,  Prinses Maxima en koningin Beatrix het diner op 29 april en het programma op 30 april volledig bijwonen.

Mijn verwachting is dat alle volwassenleden van de Nederlandse koninklijke familie (behalve prins Friso die vanwege zijn gezondheids toestand er niet bij kan zijn) aanwezig zullen zijn bij de inhuldegingsceremonie.

Prinses Maxima bevestigde in het TV interview van 17 april dat Prinses Amalia , Prinses Alexia en Prinses Ariane zullen 30 april het hele programma bijwonen.

Media (vorsten , royalty, RTL) melden via twitter dat Prinses Irene , Prinses Margriet , prof.mr. Pieter,  prinses Christina , Prins Constantijn , prinses Laurentien en Prinses Mabel bij het tekenen van de akte van abdicatie zullen zijn.  Het is logisch dat zij ook bij de inhuldigingsplechtigheid en het feest zullen zijn.

Hans Jacobs (Royalblog) weet ook te melden dat  hertog en hertogin van Parma (Prins Carlos en prinses Annemarie.

(Deze lijst wordt steeds bijgewerkt voor alle informatie over troonswisseling kun je terecht op de speciale pagina van deze website: http://www.thedutchroyalfamily.nl/p/troonswisseling-2013.html

Collumn: Een koninginnedag achter de schermen

Al heel eerder had ik het idee te schrijven over mijn belevenissen op koninginnedag 2007 in Den Bosch. In het kader van terugblikken een collumn over hoe koninginnedag er achter de schermen aan toe gaat.

Na een gezellig nacht gelogeert de hebben bij mijn tante, oom, nichtjes en neefjes in Den Bosch was de dag aangebroken. Mijn nichtje had een VIP-kaarten gewonnen en met mijn nichtjes , neefjes , oom en tante zou ik dus naar een speciale zone gaan om de koninklijke familie (helaas zonder prinses Maxima omdat die net bevallen was van prinses Ariane) te gaan zien. Na de aankomst in Woudrichem op de televisie gezien te hebben vertrokken we naar het centrum van de Den Bosch.

Het centrum is gelukkig niet vervan het huis van mijn oom, tante , nichtjes en neefjes. Aangekomen bij het plein moesten we met de VIP-kaart langs een dranghek en kregen we een blauw t-shirt met tekening van koningin die een tekenwedstrijd gewonnen had.

De tekening op het T-schirt dat we kregen.

De VIP-Kaart
 
We hoeften ons niet te vervelen tot de komst van de koninklijke familie wat er stond al van alles klaar. We konden alvast de activiteiten, o.a. boschebol happen en een estafetten, gaan doen. Ook waren er kinderen die een modeshow liepen en mijn jongste nichtje mocht ook even over de catwalk.

Na een uurtje of twee was het moment dan daar: De koninklijke familie kwam eraan. Dat was gelijk duidelijk door de grote hoeveelheid beveiligers, camera mensen en journalisten. Op het plein was het gelijk een grote drukte. Voor we het wisten moesten opletten dat we niemand voor de voeten liepen en niet omver gelopen zouden worden. (Mijn nichtje liep bijna Prins Willem-Alexander omver en mijn neefje en ik moesten uitkijken voor de cameraploeg van de RTL) Mijn neefje en ik gingen met volle moed lopen en proberen iets op de vangen van de koninklijke familie. Helaas had ik zelf geen camera en moest ik het fotograferen over laten aan mijn tante die even verderop stond.  De eerste die we zagen was uiterraad koningin Beatrix. Veel leden kwamen voor bij zonder dat we ze erg goed gezien hadden. Uit mijn ooghoeken zag ik hoe Prinses Mabel spontaan met de kinderen die de modeshow liepen begon te praten. De kinderen vonden het natuurlijk leuk om aandacht te krijgen van een prinses. Toen de presentator vroeg of ze weer naar de andere kant van de catwalk wouden komen luisterde ze dan ook niet wat ze waren veel te druk met de prinses. Ook prinses Annette was lekker bezig. Voor het oog van mijn nichtje deed ze een rondje mee met de estafette. Uiteindelijk kregen ook  mijn neefje en ik de aandacht van een van de leden van de koninklijke familie. Op de VIP-kaart die ik , mijn neefjes , nichtjes en tante hadden stond aan de achterkant de route die de koninklijke familie zou gaan lopen.
De route op de achterkant van de VIP-Kaart
 
Prins Pieter-Christiaan zag die route bij mijn neefje en begon aan hem wat vragen te stellen over de route en wat de koninklijke familie allemaal te wachten stond. Ook vroeg hij aan hem een aan mij wat wij al gedaan hadden die dag en hoe we het allemaal vonden en ook nog wat andere dingetjes die ik niet meer weet.

Foto's  die ik van mijn tante heb gekregen.
Waren niet digitaal dus is een foto van een foto, vandaar niet van super kwaliteit.
 

Het plein was opgedeeld in drie zones. Wij mochten alleen in de gele zone. Toch probeerde mijn nichtje en ik door te lopen naar de volgende zone, die niet gescheiden was met een hek. En het lukte gedeeltelijk en zo konden we nog een glimp opvangen van  prins Willem-Alexander die een watersysteem in werking zetten. Het salsadansen konden we niet meer goed zien want toen werden we door beveiliging terug gestuurd. Toen zat dus het vip gedeelte erop, maar het was nog niet het einde van het koninklijke bezoek. Met mijn nichtjes, neefjes en oom en tante liep ik naar het plein waar de koningin het slotwoord zou uitspreken. Het was daar al erg druk dus sloten wij ons acheraan in winkelstaat aan. Met de mensen op het plein werd het nummer 'Brabant'  van Guus Meeuwis gezongen en dat was een mooi einde van het koninklijk bezoek. Zeker nog niet het einde van mijn koninginnedag daar want met een heerlijk zonnetje konden we ook daarna nog lekker door feesten met o.a. een opdtreden van Do.

Het was een koninginnedag die ik niet snel zal vergeten. Mooi weer , gezelligheid , maar vooral drukte en natuurlijk de koninklijke familie..

Voor wie nog even terug willen halen hoe het ook al weer er uit zag in 2007. Kijk hier de samenvatting.