Pagina's

vrijdag 1 januari 2016

Terugblik 2015

Wat later dan in gepland had , maar ik kon het niet laten om nog een terugblik te maken. Bij deze een terugblik op 2015.  

Bezoeken aan het buitenland.
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hebben ook dit jaar weer verschillende bezoeken aan het buitenland gebracht. Het eerste buitenlandse bezoek was in maart,  een staatsbezoek aan Denemarken.  


Gelijk na dat staatsbezoek bracht het Koningspaar nog een bezoek aan de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg.

Eind mei stond het tweede staatsbezoek op het programma: Dit keer was het de beurt aan Canada

Gelijk na dit staatsbezoek volgde  een officieel bezoek aan de Verenigden Staten van Amerika. Beide bezoeken stonden in het teken van 70 jaar bevrijding.  

In oktober was er nog een staatsbezoek  aan China, die Koning Willem-Alexander grotendeels alleen moest afleggen omdat Koningin Maxima nierbekken ontsteking had.



In 2015 bezochten Koning Willem-Alexander opnieuw een deel van de overzeese gebied van het Koninkrijk der Nederlanden. Op 30 april werd op  Bonaire Día di Rincon bijgewoond en aansluitend werd in Aruba Sail Aruba bijgewoond. Tijdens het bezoek aan deze landen was er ook tijd voor het bezoeken van twee projecten. Meer over het bezoek is terug te vinden in dit bericht op deze website. 


Verenigden Naties 
UN Photo
Voor haar werk voor de Verenigden Naties (VN) bracht Koningin Maxima ook  dit jaar weer verschillende bezoeken aan het buitenland. Dit jaar Myanmar (april) , de Filipijnen (juli) en  Bangladesh (november) en ook bezocht ze verschillende bijeenkomsten van de Verenigden Naties. Zo was ze samen met haar man  Koning Willem-Alexander bij de Algemene Vergadering.  Tijdens de algemene vergadering in september sprak Koning Willem-Alexander de VN toe. Daarmee was hij het eerste staatshoofd die dat heeft gedaan. Hij benadrukte in de speech dat hij zelf ook voor de VN actief is geweest. De koning was van 2006 tot zijn inhuldiging als Koning in 2013 voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie. Deze raad afgekort als UNSGAB hield dit jaar op te bestaan. Water en sanitatie zijn ingebed in de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties voor de periode 2015 - 2030. De koning was bij de laatste bijeenkomst en hield daar een korte toespraak 

Feesten buitenlandse koninklijke families. 
Het Koningspaar was niet alleen voor officiele bezoeken in het buitenland. In april was het Koningspaar aanwezig bij de viering van de 75 verjaardag van Koningin Margrethe van Denemarken en  Koningin Maxima  was in juni bij het huwelijk van Prins Carl Philip met Sofia



70 jaar bevrijding 
Elk jaar word er stil gestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar was dat precies 70 jaar geleden. Naast de gebruikelijke herdenkingen op 4 en 5 mei waren er nog extra herdenkingen en andere bijeenkomsten. Koning Willem-Alexander las in januari in Westerbork de namen voor van slachtoffers  later die maand was hij samen met Koningin Maxima aanwezig bij de  Herdenking van de bevrijding van Auschwitz ,  in augustus was Koning Willem-Alexander aanwezig bij de herdenking van de capitulatie van Japan bij het Indisch Monument in Den Haag en in november was het Koningspaar op uitnodiging van Koningin Elisabeth van Engeland in Londen aanwezig bij  Remembrance Day. Het staatsbezoek aan Canada en het officiële bezoek aan  de Verenigden Staten van Amerika stond ook in het teken van de Tweede Wereldoorlog.
Verder nam Koning Willem-Alexander het defile af tijdens Veteranendag en was Prinses Beatrix bij 70 jarig bestaan stichting 1940-1945

Prinses Margriet en Prof.Mr. Pieter waren samen met twee van hun kleinkinderen (Anna en Lucas) in sportcomplex Omnisport in Apeldoorn aanwezig bij het Canadian Liberation Festival “Hello again Veterans” een bijeenkomst met muziek en ontmoetingen met Canadese veteranen die speciaal voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog naar Nederland gekomen zijn.

Viering 200 jaar Koninkrijk afgerond
Na bijna twee jaar kwam er 26 september met optredens op de Magere Brug op  de Amstel een einde aan de viering van 200 jaar Koninkrijk. Voor dit slotstuk op de Amstel was er  een bijeenkomst in Koninklijk Theater Carré, waarin onder meer wordt teruggeblikt op de viering. Naast Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix waren bij het slot evenement op de Amstel ook Prinses Margriet , prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Constantijn , Prinses Laurentien,Prinses Irene, Prinses Mabel, Prins Bernhard,  Prinses Annette en Prins Floris aanwezig.
Bekijk HIER meer beelden.

Voorbereiding voorzitterschap Europese Unie. 
De eerste helft van 2016 is Nederland de voorzitter van de Europese Unie. Als voorbereiding ontvingen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in oktober de Nederlandse leden van het Europees Parlement op Paleis Noordeinde , bracht Koning Willem-Alexander in november een  bezoek aan de Europese instellingen en kwamen de fractieleiders van het Europees Parlement in december op bezoek bij Koning Willem-Alexander 

Koningsdag 'nieuwe stijl'
Zelfgemaakte foto. Niet overnemen zonder toestemming. 
Vorig jaar werd Koningsdag nog op 26 april gevierd , dit jaar was het voor het eerst op de dag dat Koning Willem-Alexander echt jarig is: 27 april. De opzet was ook veranderd. Niet twee , maar nog maar een plek mag de Koninklijke Familie verwelkomen en er werd minder gewandeld. Dordrecht had de eer invulling te geven aan Koningsdag 'nieuwe stijl' en deed dit onder andere met een botenparade. Prinses Beatrix , Prinses Margriet en Prof,Mr. Pieter er niet bij , maar de Prinsessen Amalia , Alexia en Ariane waren bijna heel het programma aanwezig. Bekijk HIER het verslag


Dit gebeurde er ook 2015.. 
Er waren weer twee fotosessies. Aan het begin van de voorjaarsvakantie in Lech  en aan het begin van de zomervakantie bij het strand van Wassenaar

Voor het eerst werd de Friso ingenieurs prijs uitgebreikt in het bijzijn van de Prinsessen Beatrix en Mabel

Het eerste grote evenement voor de door de Prins Bernhard opgerichte stichting Lymph&co vond plaats. Met het evenement  'De 100 Honderd' werd geld opgehaald door te schaatsen en fietsen. Uiteraard ontbrak Prins Bernhard niet. En hij had ook familieleden meegenomen 

Het gezin van Prins Constantijn verhuisde in de zomer van Brussel naar Den Haag.

In maart kreeg Prinses Mabel een Champions for Change Award overhandigd door Prinses Mary. Ze kreeg de prijs voor haar inzet voor de strijd tegen kind huwelijken.
Dezelfde strijd zorgde er ook voor dat ze door  het Amerikaanse politieke magazine Politico de prinses plaatste op een lijst van de 28 'meest in het oog springende mensen uit elk van de 28 lidstaten van de Europese Unie'. 

Prinses Amalia begon na de zomervakantie haar middelbare school tijd op het christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.

Prins Maurits neemt de taak van zijn neef als beschermheer van Sail Amsterdam over en neemt (in het bijzijn van zijn gezin) de vlootschouw af. 

Prinsjesdag dit jaar was voorlopig de laatste keer dat we de Gouden Koets konden zien. De koets zal minstens vier jaar gerestaureerd worden. In de periode wordt hij vervangen door de Glazen Koets.

In oktober  werd de vernieuwde website  van de koninklijke familie gelanceerd waarbij ook nieuwe vrijgegeven foto's vrijgeven werden.
Voor de verjaardag van Prinses Amalia in december werd een foto van haar en haar zussen vrijgeven.

Prinses Carolina en haar man Albert werden op 16 december opnieuw ouders. Na een dochter kreeg het paar zoon die de namen Xavier Albert Alphons kreeg. Verrassend nieuws wat de zwangerschap van Prinses Carolina was nooit bekend gemaakt.

Verder waren er ook de nog de terugkerende gebeurtenissen:  NL Doet , , uitreiking van de Prins Claus Prijs  en de Kersttoespraak van Koning Willem-Alexander.

2 opmerkingen: