Pagina's

zaterdag 19 april 2014

Prins Jaime spreekt op Dachauherdenking

Vandaag was de jaarlijkse Dachauherdenking in Amsterdam. Tijdens de Dachauherdenking in het Amsterdamse Bos staan Nederlandse oud-gevangenen , hun familieleden en nabestaanden van (oud) gevangenen elk jaar stil bij de bevrijding van het kamp door Amerikaanse eenheden op 29 april 1945. Na kransleggingen bij  de ingang van het monument lopen de aanwezigen over de 60 meter lange 'kampstraat'. In deze heg staan de namen van 500 Duitse concentratiekampen en buitencommando's gebeiteld. De Oud-Dachauers openen de rij, zoals destijds bij het appèl worden stuk voor stuk hun namen afgeroepen. Vervolgens lopen ook de andere belangstellende langs om een roos in de heg te leggen. 

Concentratiekamp Dachau was het oudste concentratiekamp van de nazi's en lag bij de stad Dachau (in de buurt van München). Er zaten tussen 1933 en 1945 ruim 200.000 mensen gevangen, onder wie 2000 Nederlanders. Naar schatting 41.500 gevangenen zijn er overleden of vermoord. Het kamp werd op 29 april 1945 bevrijd door Amerikaanse troepen. 


Prins Jaime is al verschillende keren bij deze herdenking aanwezig geweest. De opa van de prins was namelijk een van de vele gevangen van Dachau en Prins Jaime vertelde tijdens de herdenking "Wat mijn grootvader heeft meegemaakt is deel van mijn familiehistorie. Daarom kom ik elk jaar terug. Daarom neem ik vrede niet voor lief."
Dit jaar was hij erbij samen met zijn vrouw Prinses Viktoria en 2 maanden oude dochtertje Prinses Zita en hield hij een toespraak.

In zijn toespraak haalde Prins Jaime herinneringen op aan zijn opa, Xavier de Bourbon de Parme. Zijn opa werd in 1944 opgepakt door de Duitsers, omdat hij zich in Frankrijk bij het verzet had aangesloten. In het najaar kwam hij terecht in Dachau hij overleefde en en werd in april 1945 bevrijd.
Hoewel  Prins Jaime pas 4 was toen zijn opa in 1977 overleed en alle verhalen over de tijd in Dachau verteld moesten worden door zijn vader Prins Carlos Hugo hebben de verhalen indruk op hem gemaakt. 
De verhalen over het concentratiekamp hebben de prins naar eigen zeggen doen beseffen "hoe gruwelijk de mensheid kan zijn". We voelden verdriet, maar ook trots op diegenen die zich tegen het kwaad verzetten. Bewondering voor diegenen die de concentratiekampen overleefd hebben, zoals de overlevenden hier vandaag. En voelden ons geïnspireerd dat zelfs onder de moeilijkste omstandigheden hoop te vinden was.”
In zijn toespraak had de prins niet alleen aandacht voor het verhaal van zijn opa , maar ook zijn eigen ervaring als medewerker van buitenlandse zaken met de oorlog in Irak kwam aanbod. 

De herdenking werd geleid door Hans Teengs Gerritsen, zijn vader Hans Teengs Gerritsen was Oud-Dachauer, en Frank Houben, zijn grootvader Willem van Lanschot Ridder Militaire Willems-Orde was ook Oud-Dachauer. Naast Prins Jaime sprak ook Gijs van de Westelaken, film- en televisie producent en medeauteur van het boek “De bus uit Dachau”. De muziek tijdens de herdenking werd verzorgt door Regimentsfanfare “Garde Grenadiers en Jagers”.

Filmpje van de herdenking vandaag  - Fotoserie ANP - Fotoserie Cees Buys (Royal-naturepress / PPE) - Hele toespraak (uitgesproken) - Grootse deel van de toespraak  van Prins Jaime (uitgeschreven)

Nog wat oude beelden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten