Pagina's

zaterdag 26 april 2014

Koningsdag 2014

Vandaag was de eerste Koningsdag.  Zoals ook onder Koningin Beatrix het geval was , bezochten leden van de koninklijke familie twee plaatsen. Dit keer was de eer aan Amstelveen en de Rijp. Een verslag: 

Graf de Rijp
De dag begon vandaag in de Graft de Rijp. Hier werden de 15 leden (Het koningspaar , Prinses Beatrix , Prins Constantijn , Prinses Laurentien , Prinses Margriet , Prof.Mr. Pieter , Prins Maurits, Prinses Marilene , Prins Bernhard , Prinses Annette , Prins Pieter Christiaan , Prinses Anita , Prins Floris en Prinses Aimee) op het Plukkersplein door zingende kinderen.  Vervolgens liepen de leden van de koninklijke familie via een smalstraatje langs basisschool kinderen en winnaars van een troon die door kinderen ontworpen was voor de troonswedstrijd naar de Rolderspadbrug. Tijdens die route zag de familie ook kinderen die de  cupcakes en het verseren waren en de familie kwam uit bij een wenstuin met bloemen en ook was er muziek te horen. Eenmaal bij de brug aangekomen , stapte de familie op de boot.


Tijdens de tocht kon de familie ook het een en ander zien. De boot vaart langs de theatrale act Jan Klaassen, op het water is een korte baan wedstrijd aan de gang  van de lokale kanovereniging. Verder voer de boot langs verschillende tuinen. De tuin van het museum was ingericht  als een kunsttuin gemaakt door lokale kunstenaars. In de overige tuinen staan 250 vliegers die gemaakt zijn door kinderen van de basisscholen. In deze tuinen staat verder eigen publiek.  Ook kwam de boot langs een Koek-en-Zopie met een vivant van Koningsschaatsen en een ponton waar in stijl aangekleed  kinderen zaten te vissen.
Het eindpunt van de vaartocht was De Meelzak waar de familie uitstapt. 

Op De Meelzak waren er verschillende activiteiten, namelijk Streetdance, Tennisspel De Ultieme Kus , Keien smijten, Basketbalkunsten op muziek door jongeren , Boekhappen, Aardappelschillen, Koningspuzzel, Lopende A’s , Katknuppelen en de familie kon natuurlijk niet aan de kant blijven staan. De koning , prinses Annette en de prinsen Maurits en Constantijn deden mee met het kei smijten.  , Koningin Maxima , Prinses Anita en de prinsen Pieter Christiaan en Maurits lieten hun tennis kwaliteiten zien

Prinses Beatrix zag meer in het puzzelen, Prins Bernhard was meer van het basketbal waar hij zijn vrouw af troefde en de prinsen Floris en Maurits waren een mooi lopende A team.
Vervolgens komen ze langs het podium waar de kinderen van de popschool, muziekschool en de karatevereniging een gezamenlijk optreden verzorgen. Na deze demonstraties liep het gezelschap door naar een theatrale act over een familie die schipbreuk heeft geleden. 
Foto's met dank aan Jannemieke/royalduo.nl  Niet overnemen zonder haar toestemming



Vervolgens ging het gezelschap door naar het oude dorp. Daar ziet de familie o.a. mensen manden gevlechten en vis roken. Verder is op het plein  de grootste sjoelbak in de omgeving waar een wedstrijd gehouden wordt en werd er ook gespingtouwt. Het koningspaar en ook de prinsessen Annette en Margriet (onder toeziend oog van Prins Bernhard) konden het niet laten ook een kort potje mee te doen met sjoelen en haar hoge hakken weerhield prinses Laurentien niet om samen met prins Floris  mee te gaan spring touwen.  Op het plein zag het gezelschap ziet hier ook de traditionele kindervrijmarkt, waar de koninklijke gasten (o.a. Prins Constantijn) de portomonee voor trokken Iets verder op was de Bakkerskar van Jaap Klaver te zien.  De kar symboliseert de historie van 14 bakkers in het dorp en herbergt snoepjes van het kleinste winkeltje uit Nederland.  In het oude dorp verschijnen verder kort oude figuren uit de historie van De Rijp, gespeeld door leden van de plaatselijke toneelvereniging. En er werd ter plekke een speciaal bier gebrouwen: Woeste Willem en kaas gemaakt. 

Op de Grote Dam aangekomen speelt een toneelvereniging een Wagenspel. Bij het beeld van Jan Janszoon Weltevree staan Jan Janszoon Weltevree en 2 Koreaanse dames in origineel kostuum en krijgen 2 kinderen les om de  verbondenheid met Korea uit te beelden. 
Bij de sluis aangekomen zag het koninklijk gezelschap een (nep) walvis in het water aan de rechterkant en een bootje in de sluis aan de andere kant. De sluis wordt geschut en kinderen zingen het Walvislied. 
Aan de andere kant van de sluis komt de brandweer tevoorschijn die De Grote Brand van 1654 nabootst. Deze konden ook rekenen op koninklijke steun in de vorm van Prins Bernhard, Prins Floris , Prinses Aimee Prins Maurits en later ook Prinses Annette en Prinses Marilène

Tot slot liep de familie door naar de kleine dam om daar afscheid te nemen en door te trekken naar Amstelveen


Amstelveen
Na een pauze en busrit kwam de  Koninklijke familie aan op de Rembrandtweg in Amstelveen. En tot verassing van veel mensen , kwamen daar opeens de prinsjes aangelopen om zich aan te sluiten bij het gezelschap. Hun aanwezigheid was bewust geheim gehouden zodat op het laatste moment eventueel nog van het plan af geweken had kunnen worden. Na de ontvangst loopt de Koninklijke familie door een groene oase.  De prinsesjes zijn nog een beetje onwennig en blijven lekker dicht bij hun ouders. Dat is ook wel handig voor de vele mensen die ze willen vastleggen.  Prinses Amalia en Prinses Alexia komen snel los. Ze helpen  bijvoorbeeld de basisschoolleerlingen die hun tuintje verzorgen. Niet alleen de prinsesjes staken de handen uit de mouwen. Prins Constantijn scheerde een (nep) schaap en de andere familieleden keken eens rustig rond.  De Koninklijke familie vervolgt haar weg naar het einde van de Rembrandtweg. Hier staat mensen die een lintje hebben gekregen en Aan de koninklijk gezin word gevraagd aan de touwtjes te trekken om deze mensen nog eens in het zonnetje te zetten , en dat doen de prinsesjes.  Na deze handeling komt het gezelschap in de wereld van sportief Amstelveen.  Een vijftig meter lange atletiekbaan symboliseert het 50-jarig bestaan van Amstelveen. De prinsesjes mogen om de beurt het startschot geven. Prins Pieter Christiaan  durfde het wel aan om 50 meter te rennen en ook Prinses Annette trok haar hakken uit om die om te wisselen voor sportschoenen. Na afloop biechtte de prinses op dat ze een tijdje niet meer aan hardlopen had gedaan , maar dat nu wel weer opgepakt had voor haar deelnamen aan Alpe d'Huzes. Ze verduidelijkte nog even dat zij gaat lopen en haar man gaat fietsten.   Het bleef niet bij hardlopen ook  korfbal , cricket , Karate, Taekwondo en Nunchaku-do kwamen aanbod. De prinsen Pieter-Christiaan en Floris en Prinses Aimee lieten zich Nunchaku-do aanleren Prins Floris probeert ook prins Bernhard mee te laten doen , maar na een korte poging heeft hij het vechtstokje door aan zijn vrouw. Toen een verslaggeefster vervolgens Prins Floris vroeg het voor te doen pakte de prins microfoon om de  verslaggeefster in actie te laten komen en na zijn uitleg slaagt de verslaggeefster daarin  Op het plein zag de familie vervolgens ook de Amstelveense drakenbootploeg – aangespoord door de trommelaars- ‘vaart’ tussen het riet naar de ingang van het Stadsplein. 



Op het stadsplein was ook van alles te zien en te doen. De Japanse gemeenschap was bezig met Ikebana. Er waren taikodrummers , leerlingen van de Vrije School Parcival laten hun culinaire kunsten zien , tophockeyers trainen jeugdtalenten (waar o.a. het koningspaar ook even meedeed),  Turners zweven door de lucht en maken een levende piramide en er werd door Amstelveense scholen een lied van Kinderen voor Kinderen gezongen.  Verder was er Rangoli kunstenaars met gekleurd materiaal een kunstwerk op het plein te zien en vermaakte tieners van Buenting Sport het publiek met hiphop en streetdance. Onder begeleiding van twee jonge DJ’s vertonen jonge skaters in de half pipe hun kunsten en vijfentwintig accordeonslieten een bijzondere uitvoering van het themalied ’t is voor de Koning horen , waar op gedanst werd door tientallen dansparen. 

De wandeling eindigt op het podium voor de bibliotheek, waar werd voorgelezen. Het was de bedoeling dat gelijk na het voorlezen een speciaal kunstwerk, gemaakt door Amstelveense scholieren onder leiding van het Cobra museum onthuld moeten worden , maar deze onthulling verliep alleen niet vlekkeloos.  Gelukkig lukte het wel na de dankwoord van de burgemeester en de koning. 
En zo kwam er ruim 20 minuten later met het zingen van het Wilhelmus dan toch  echt een einde van het bezoek van de Koninklijke familie.






Foto's met dank aan Jannemieke/royalduo.nl niet overnemen zonder haar toestemming

2 opmerkingen: