Pagina's

dinsdag 7 januari 2014

Terug naar....7 januari 1937

20 maart is het het 10 jaar geleden dat koningin Juliana overleed, rond die tijd zal ik daar uitgebreid aandacht aan geven , maar vandaag alvast een begin. Het is namelijk 77 jaar geleden dat Koningin Juliana met Prins Bernhard trouwden.

7 januari 1937

Den Haag - Dit is dan eindelijk de dag, naar welke de bevolking van het hele Nederlands rijk in Europa, en overzee en zeer velen buiten onze landsgrenzen in alle vijf de werelddelen, sinds 8 september 1936 reikhalzend hebben uitgezien, de dag, die een dag van vreugde is voor ons hele volk, omdat hij een nieuwe bloei inluidt van het oude Oranjehuis.De verzuilde omroepen VARA, AVRO, KRO en NCRV waren genoodzaakt samen te werken in een nationale uitzending. Er is 6 uur lang verslag gedaan, vanaf 9 uur 's ochtends. De centrale presentator schakelt vanuit de Centraalpost' naar 'Post Koninklijk Huis', 'Post bij de trouwkamer' en 'Post Plein 1813'.
Het was niet zomaar een datum want 58 jaar eerder (op 7 januari 1879) trouwde Juliana's opa Koning Willem III met zijn Emma. De bruiloft was in de eerste plaats een familieaangelegenheid zonder de uiterlijke pracht en praal waarmee dit soort huwelijken veelal gepaard gaan.
Om nog eens een keer na te genieten nog een keer een verslag van de dag. 

Na een stormachtige dag waren heel veel mensen vandaag naar Den Haag gekomen. De dag begon met schitterend tafereel, het gehele voorplein gevuld met militairen in hun kleurige uniformen**
Om ongeveer 5 minuten over 11 kwamen Prinses Juliana en Bernhard uit paleis Noordeinde. Prinses Juliana had een jurk gemaakt van de stof ‘ivoire satin peplum’ met een lange sleep van vijf meter. De sluier werd in Parijs geborduurd met een rand van zilveren rozen en oranjebloesem.  Op de ceintuur zaten echte oranjebloesems, afkomstig van de bomen bij Paleis het Loo.Na een korte rit in de gouden koets kwam het paar aan bij het oude Haagse stadhuis waar loco-burgemeester prof. ir. C.L. van der Bilt op het paar wacht.

De plechtigheid in het oude stadhuis van Den Haag begon met het vragen van toestemming voor het huwelijk aan de moeder van de bruidegom, Prinses Armgard en de moeder van de bruid, Koningin Wilhelmina. Vervolgens stonden Juliana en Bernhard op, gaven elkaar de rechterhand en beantwoorden trouw de traditionele vragen van de burgemeester van Den Haag. Om precies 11.27 uur geven ze elkaar voor het eerst die dag een jawoord.

Daarna werd de huwelijks dag met de genodigden voortgezet in de St. Jacobskerk.  Als het paar binnentreed wordt de Lohengrins Bruidsmars gespeeld. Hofprediker prof. dr. H. Th. Obbink houdt de huwelijkspredikatie gebaseerd op de toepasselijke psalm 32 , de huwelijksinzegening wordt verricht door de oud-hofprediker ds. W.L. Welter. Hij laat de prins en prinses voor de tweede keer die dag het jawoord uitspreken en de huwelijksakte tekenen. Daarna knielt het kersverse bruidspaar om gezegend te worden , ook worden er ringen gewisseld en ontvangt Prins Bernhard een huwelijksbijbel

Daarna volgde een rijtoer door Den Haag, die het toegestroomde publiek genoeg mogelijkheid  bood om het bruidspaar te kunnen zien. De rit eindigt weer bij Paleis Noordeinde waar Juliana en Bernhard voor aanvang van het huwelijksdiner nog even de mensen begroetten vanaf het paleisbalkon. 

Het paar is ondertussen al vertrokken voor huwelijksreis , waarnaartoe is niet bekend. 

Het bruidspaar met de Bruidsmeisjes, bruidjonkers en bruidskinderen. 
Bruidsmeisjes; Hertogin Woislawa van Mecklenburg, de hertogin Thyra van Mecklenburg, Prinses Kira Kirilowna van Rusland, Prinses Sieplinde zur Lippe, Prinses Elisabeth zur Lippe, Prinses Sophie van Saksen Weimar, Jonkvrouw M.J. Baronsesse van Heemstra, Hofdame M. Rooseboom, mevrouw Michelin Moreau, Jonkvrouw Röell, Jonkvrouw A.M. de Brauw en mevrouw M. del Court van Krimpen. 
Bruidsjonkers: Baron A. von Cramm, Baron B. von Cramm, Commandant E. De Souzie van het 18e chasseurs a cheval, Prins von Windischgrätz, Baron K. von Vitinghoff, Graaf F. zu Dohna, Graaf H. Weltzeck, Graaf C. Ahlefeldt, meneer G.D.C. Baron van Hardenbroek, Jonkheer G. Beelaerts van Blokland, Jonkeer W.G. Roëll en de heer F. Moran. 
Bruidskinderen: Hertogin Eilika von Oldenburg (petekind van prinses Juliana), Gravin Svea von Oeynhausen-Sierstorpff, Prins Armin zur Lippe en Graaf Kasper von Oeynhausen-Sierstorpff.


* een citaat (wat aangepast aan huidige Nederlands) uit het de nieuwe Tilbursche courant, lees het hele origineel krantenartikel  
** citaat aangepast aan moderner nederland uit het avondblad Het Vaderland

Foto's van RVD met dank aan Nationaalarchief

1 opmerking:

  1. Heel mooi gedaan; toen was dat ook een schitterende dag. Leuk dat je hier ook aandacht aan besteed. Ik kijk ook al uit naar de reportage, die je zal maken als ze op 20 maart 10 jaar dood is.

    BeantwoordenVerwijderen