Pagina's

zondag 28 juni 2015

Terug naar... 28 juni 1965

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat de verloving van Prinses Beatrix en Prins Claus bekende gemaakt. Een mooi moment voor een nieuw logje in de categorie terug naar...  Dit keer geen artikel , maar beelden van het moment.

28 juni 1965
Prinses Beatrix officieel verloofd

zaterdag 27 juni 2015

Activiteiten Prinses Laurentien juni 2015

Prinses Laurentien was de afgelopen maand weer verschillende bijeenkomsten over lezen en schrijven of milieu. Vaak wordt het pas later bekend en om een duidelijk overzicht te houden wil ik gaan proberen maandelijks een overzicht te plaatsen. Hier bij het eerste overzicht. 

Prinses Laurentien bij presentatie van het voortgangsverslag van het Sustainable Living Plan.
4 juni was Prinses Laurentien bij de presentatie van het voortgangsverslag van het Sustainable Living Plan. In dit plan, wat in 2010 werd gelanceerd,  wil Unilever groeien en tegelijkertijd onze milieu-impact verkleinen en  de positieve maatschappelijke invloed vergroten.

Prinses Laurentien voor Stichting Lezen & Schrijven in Riga, Letland.
Prinses Laurentien was 17 juni in Riga, Letland, aanwezig bij 'One Europe, One Digital Single Market'. De Prinses hield daar als erevoorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven een toespraak en ze bekeek verhalen van Europese Bibliotheken, voor Libraries Changes Lives.


Prinses Laurentien plakt eerste temperatuur sticker
Dinsdag 23 juni heeft prinses Laurentien het nieuwe platform Optimaal gelanceerd. Dit deed de Prinses samen met de Raad van Kinderen van de Lidl. De Raad van Kinderen van de Lidl wordt gevormd door leerlingen van de Flevoschool in Huizen. Het platform optimaal.nl geeft tips om voedselverspilling tegen te gaan. Prinses Lauretien volgde met het plakken van een temperatuursticker een van de adviezen op.

Raad van Kinderen
De Raad van Kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation, een stichting die mensen bewust wil laten nadenken over duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Prinses Laurentien is oprichter en voorzitter van deze stichting.  De Prinses sprak niet alleen met de raad van kinderen van Lidl. De afgelopen maand ging ze vaker in gesprek met Raad van Kinderen.

Op dinsdag 2 juni was  Prinses Laurentien in het kantoor van Nike. Waar de Raad van Kinderen van Nike (leerlingen van groep 8 van de International Primary School Stip uit Hilversum) de resultaten presenteerde van het onderzoek naar de vraag Wat kan Nike doen om mensen gezonder te laten leven. Na de presentatie ging de Raad van Kinderen onder leiding van de Prinses in gesprek met de directie van Nike. 

Op woensdagavond 10 juni was Prinses Laurentien te gast in het radioprogramma van de EO: Dit is de dag om te praten over het idee van 'Raad van Kinderen'

Een dag later , 11 juni,  was de Prinses bij Friesland Campina om met de Raad van Kinderen van deze organisatie te praten.  Onderwerp van gesprek was: Wat kan FrieslandCampina doen om mensen in Nederland te helpen gezond te leven

29 en 30 juni was Prinses Laurentien voor de Raad van Kinderen in Curaçao.

Prinses Laurentien spreekt op Athens Biënnale
Op 25 juni was Prinses Laurentien, als voorzitter van de European Cultural Foundation, in Athene.
Zij was hier bij een bijeenkomst in het gemeentehuis waar  de burgemeester Yorgos Kaminis van Athene  de samenwerking van de stad Athene  en Athene Biënnale  aankondigde. 
Athene Biënnale  was een van de ECF Princess Margriet Award Laureaten van 2015.
Biënnale is woord voor een kunsttentoonstelling die zo'n een keer in de twee jaar gehouden wordt. De Biënnale van Athene richt zich op een grote betrokkenheid van kunstenaars bij de lokale context. Daarnaast ligt er een grote nadruk op de participatie van het publiek. De meest recente biënnale van 2013 werd georganiseerd in het oude beursgebouw in de vorm van een agora, een plek die in de klassieke tijd dienst deed als een volkshuis met sociale, zakelijke en politieke doeleinden. De prinses bracht ook een bezoek aan een locatie waar  nu de biënnale gehouden wordt. 

Prinses Laurentien reikt HIER klimaatprijs uit
26 juni reikte Prinses Laurentien heeft de HIER Klimaatpenningen uitgereikt aan Gulpener Bierbrouwer en Jan Willem van de Groep van Energiesprong.  De HIER klimaatpenningen zijn een initiatief van Stichting HIER klimaatbureau. Gulpener Bierbrouwer kreeg de prijs voor een innovatief milieuvriendelijk productieproces. Jan Willem van de Groep is de motor achter het programma Energiesprong. Dit programma heeft ervoor gezorgd dat nul op de meter een begrip is geworden bij renovatie in de bestaande woningbouw. De winnaars werden gekozen tijdens  een stemming tijdens de zesde editie van de HIER klimaatborrel, een evenement voor iedereen die een leidende rol kan en wil spelen in de oplossing van het klimaatprobleem. Tijdens de borrel werd verder de vierde editie van De Staat van het Klimaat; een uitgave met populair wetenschappelijke artikelen over het klimaatprobleem, gepresenteerd. De Staat van het Klimaat 2015 legt bij twaalf nieuwsberichten uit het afgelopen jaar de link met klimaatverandering

Activiteiten 25 en 26 juni

Ontvangsten ambassadeurs door Koning Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend 25 juni in Paleis Noordeinde achtereenvolgens de ambassadeurs mr. C.J. Bansema (Helsinki), mw. drs. A.E. Luwema (Bern), ir. H.J.J. van Dijk (Cotonou) en mw. mr. G. Willems (Pristina) beëdigd.

De Koning ontving donderdag op De Eikenhorst achtereenvolgens de ambassadeur van de Republiek India, Z.E. Rajesh Nandan Prasad, en de ambassadeur van het Koninkrijk Zweden, Z.E. Jan Gustaf Håkan Emsgård voor afscheidsaudiëntie 

Koning Willem-Alexander brengt werkbezoek Rotterdamse wijk Hillesluis
Koning Willem-Alexander bracht donderdag 25 juni op uitnodiging van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam een werkbezoek aan de Rotterdamse wijk Hillesluis.
De Koning sprak op de in de wijk gelegen  taekwondoschool Abdel Kwan en bij stichting Winkelboulevard-zuid met jongeren, ouders, buurtbewoners en ondernemers over de manier waarop mensen met verschillende achtergronden in de buurt samenleven. Besproken werd onder meer de vraag in hoeverre mensen zich thuis voelen in de wijk en wat zij er samen aan doen om de sociale samenhang te versterken. De Koning liep ook even rond op de winkelboulevard.

Persbericht RVD - Fotoserie ANP  - Artikel en beelden  RTV Rijnmond 

Koning Willem-Alexander Paleissymposium ‘energie’
In het Koninklijk Paleis Amsterdam vond er  donderdagavond 25 juni weer een Paleissymposium plaats, zo'n symposium wordt twee keer per jaar georganiseerd door De Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam. Vooraanstaande sprekers wereldwijd bieden tijdens deze bijeenkomsten een verrassende kijk op maatschappelijke vraagstukken en actuele thema's. 

Dit keer was het thema ‘energie’ Voorzitter van het symposium was professor dr. ir. P. Vellinga, hoogleraar klimaatverandering aan de Universiteit Wageningen en aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Spreker en eregast was professor dr. Steven Chu, die een toespraak hield met als titel 'Getting from where we are to where we want to be in clean energy'.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren gastheer en gastvrouw van het symposium. Prinses Beatrix was ook aanwezig. 



Koningin Máxima brengt werkbezoek ‘muziekonderwijs’ bij Fontys Pabo Den Bosch
Koningin Máxima bracht vanmorgen als erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs een werkbezoek in het kader van muziekonderwijs op de basisschool. Het bezoek vond plaats bij Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Den Bosch.

Koningin Máxima woonde een deel van een muziekles bij die illustratief is voor het muziekonderwijs binnen de pabo en sprak met  studenten , verschillende muziekdocenten, bestuurders en directeuren uit het hoger onderwijs voor lerarenopleidingen over de mate waarin afgestudeerden op dit moment zijn toegerust om muziekonderwijs te geven.  De koningin liet zich ook informeren over mogelijkheden tot specialisatie voor studenten op het gebied van muziekonderwijs. Ook werd er gesproken over samenwerkingen tussen pabo's en partners als kunstopleidingen en culturele instellingen.

Prof. Mr. Pieter opent Biesbosch Museumeiland
Prof. Mr. Pieter opende vrijdagmiddag het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam. Tijdens de opening zette de professor 'steurs', zeldzame vissen, uit en liet hij zich rondleiden.

In het vernieuwde museum wordt het verhaal van de Biesbosch verteld in zeven themapaviljoens. Dat gaat van de ontstaansgeschiedenis van het zoetwatergetijdengebied via de Sint Elisabethsvloed in 1421 tot het huidige recreatiegebied.Het vernieuwde museumeiland heeft een nieuwe wisseltentoonstellingszaal, een gratis toegankelijk bezoekerscentrum en een royale horecavleugel.

Koning Willem-Alexander , Prins Floris en Prinses Aimee bij openingsceremonie WK beachvolleybal
Vrijdagmiddag 26 juni opende Koning Willem-Alexander met het vangen van de bal in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag het wereldkampioenschap beachvolleybal. Onder de andere aanwezigen Prins Floris en Prinses Aimee
Het WK vindt van 26 juni tot en met 5 juli plaats in op een drijvend platvorm in de Hofvijver in Den Haag, op de Dam in Amsterdam,  het marktplein van Apeldoorn en op de kade naast cruiseschip SS Rotterdam. Bij het toernooi strijden de beste 96 vrouwen- en mannenteams om de wereldtitel. Aan het WK doen vier vrouwen- en vijf mannenteams uit Nederland mee. 

Activiteiten 22 t/m 24 juni

Koningin Máxima bij conferentie ‘The Future of Farming and Food Security in Africa’
Koningin Máxima woonde maandagmiddag 22 juni in haar VN-functie een deel van de conferentie ‘The Future of Farming and Food Security in Africa’ bij in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. De conferentie richt zich op de voedselvoorziening in Afrika.


Koning Willem-Alexander reikt Erekruis van de Huisorde van Oranje uit
Koning Willem-Alexander heeft dinsdagavond 22 juni in aanwezigheid van o.a. Koningin Maxima het Erekruis van de Huisorde van Oranje uitgereikt aan drs. M. Hennis, ter gelegenheid van zijn afscheid. drs. M. Hennis begint per 1 juli als  ambassadeur  in Wenen. drs. J.Th. Versteeg zal hem opvolgen.



Koning beëdigt ambassadeurs en statenleden
Koning Willem-Alexander heeft woensdagochtend 24 juni  in Paleis Noordeinde verschillende mensen beëdigt.   drs. M. Hennis  als ambassadeur in Wenen, mw. drs. M.S.M. van den Heuvel  als nieuwe ambassadeur in Brussel, mr. J.G. Bijl  als ambassadeur Port of Spain , mw. drs. P.M.M. Grotenhuis als   ambassadeur Maputo, drs. D.J. Janssen  als ambassadeur in Panama Stad, drs. J.H.A. Waltmans  als ambassadeur in Bagdad, mw. ir. J. Doornewaard  als ambassadeur Colombo,  drs. T. Peters als ambassadeur in Dakar  en de heren mr. R.J.M. van den Tweel en drs. P.J.C.M. van den Berg als staatsraad in de Afdeling advisering van de Raad van State. De Afdeling advisering adviseert regering en parlement over wetgeving en bestuur



Koning bij lancering website restauratie en kunsthistorisch onderzoek Oranjezaal
Koning Willem-Alexander was woensdagmiddag 24 juni aanwezig bij de lancering van de website over de restauratie van en het kunsthistorisch onderzoek naar de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. De website bevat uitvoerige analyses over de ontstaansgeschiedenis, de oorspronkelijke verschijningsvorm en de iconografie van de Oranjezaal, als ook over de werkwijze en het materiaalgebruik van de betrokken kunstenaars en de restauratiegeschiedenis. In 2013 verscheen over het onderzoek de publicatie Een zaal uit loutere liefde; Amalia's ambities in de Oranjezaal van Huis ten Bosch. In 2016 verschijnt nog een Engelstalige editie, met vijftien essays over de bevindingen van de restauratoren en onderzoekers. De lancering vond plaats tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in het Mauritshuis in Den Haag.

De restauratie van de Oranjezaal is een onderdeel van de grote onderhoudsbeurt en renovatie van Paleis Huis ten Bosch die naar voorbereidingswerkzaamheden eind dit jaar echt van start zal gaan. Voor die tijd zal er najaar gelegenheid komen voor publiek om de oranjezaal te bekijken. In augustus volgt daarover meer informatie. Eind 2018 moet alles klaar zijn en zal Koning Willem-Alexander met zijn gezin in het paleis gaan wonen.

Koning en Koningin bieden Corps Diplomatique diner aan



Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvingen woensdagavond 24 juni het Corps Diplomatique voor het jaarlijkse galadiner in het Koninklijk Paleis Amsterdam.Prinses Beatrix en Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven waren ook aanwezig

Het diner  met het Corps Diplomatique , of makkelijker gezegd de vertegenwoordigers van Nederland in het buitenland (ambassadeurs , zoals ambassadeurs en consuls(-generaal) en Permanente Vertegenwoordigers bij internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties, de Europese Unie en de NAVO) , vindt plaats om de internationale relaties te onderhouden en te versterken. Dit jaar zijn ook vertegenwoordigers van de culturele sector en de directeuren-generaal en regiodirecteuren van het ministerie van Buitenlandse Zaken uitgenodigd, om de relaties te verdiepen.



Koningin Máxima bij uitreiking Familiebedrijven Award 2015
Koningin Máxima was woensdagmiddag 24 juni 2015 aanwezig bij de 3e uitreiking van de Familiebedrijven Award in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Deze prijs wordt jaarlijks door de Stichting Familie Onderneming uitgereikt aan het beste familiebedrijf in Nederland. Dit jaar was De award moet het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie onderstrepen.

Activiteiten 19 en 20 juni

Koningin Máxima opent tentoonstelling Design Derby: Nederland-België (1815-2015)

Koningin Máxima opende vrijdagmiddag 19 juni 2015 in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam de tentoonstelling ‘Design Derby: Nederland-België (1815-2015)’.  Deze tentoonstelling bestaat uit zo'n vijfhonderd objecten,  van zilver, glas, keramiek en affiches tot meubels, mode en auto’s, die de hoogte punten uit 200 jaar vormgeving in Nederland en België  weergeven. In het najaar zal de tentoonstelling worden verplaatst  naar het Design museum Gent


Fotoserie ANPFotoserie MPE

Koning geeft startsein voor tiende editie Burendag
Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag 19 juni  bij Stichting ZorgDat in Hardewijk het startsein gegeven voor de tiende editie van Burendag. De Koning sprak met de organisatoren over het ontstaan en de huidige aanpak voor Burendag. Ook had hij een ontmoeting met buurtbewoners uit Harderwijk over de betekenis van Burendag in hun woonomgeving.

Burendag is een inititief van  Douwe Egberts en het Oranje Fonds.Tijdens Burendag organiseren wijkbewoners activiteiten die het contact tussen mensen in de buurt bevorderen, dit jaar zal burendag op zaterdag 26 september wordt gehouden.

Fotoserie ANP - Fotoserie MPE - Fotoserie PPE

Prinses Beatrix aanwezig bij CHIO Rotterdam
Prinses Beatrix  bezocht vrijdag 19 juni het Concours Hippique International Officiel (CHIO) in Rotterdam.  Ze bekeek hier de Furusiyya FEI Nations Cup, een wedstrijd waarbij ruiters in teamverband zo goed mogelijk het spring parcours af moeten leggen.  Het Nederlandse team bestond uit Jeroen Dubbeldam , Gerco Schroder, Leopold van Asten en Michael van der Vleuten. Prinses Beatrix is al jaren een trouwe bezoeker van het paardensport evenement, in 1957 was de oud-vorstin zelfs deelnemer.
Fotoserie Robin Utrecht


Prinses Beatrix bij jubileum Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten
Prinses Beatrix was zaterdag 20 juni de jubileumreünie bij van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten (SSRP). De Prinses nam een vlootschouw af in Lemmer en aansluitend was er admiraalzeilen op het IJsselmeer.

Het stamboek Ronde en Platbodemjachten is een register voor alle ronde en platbodemjachten. De stichting, opgericht in 1955, zet zich in voor het behoud van dit type historische schepen. Prinses Beatrix is Beschermvrouwe van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten en staat met de Lemsteraak 'De Groene Draeck' ingeschreven met plaquettenummer 1.
De jubileumreünie (60 jaar) werd gevierd in Lemmer bij Watersportvereniging “De Zevenwolden”, die dit jaar 150 jaar bestaat. Deze vereniging organiseert verschillende  wedstrijden op zee (Zuiderzee, later IJsselmeer) met vissersvaartuigen, skûtsjes en beurtschepen en onderlinge wedstrijden met kajuitzeiljachten en open boten. 

Fotoserie ANP - Fotoserie PPE - Fotoserie MPE

Koning bezoekt team Brunel bij Volvo Ocean RaceKoning Willem-Alexander bracht zaterdag 20 juni in Scheveningen een bezoek aan het team Brunel, het Nederlandse zeilteam deelnam aan de Volvo Ocean Race. In de kuip van het schip ontmoette de koning de bemanning. Zij vertelden hem hoe zij de race hebben ervaren en hoe het dagelijkse leven aan boord van hun wedstrijdboot eruit ziet.
De deelnemende boten aan de internationale zeilwedstrijd lagen voor een korte stop in de Scheveningse haven. Later die zaterdag gingen de zeilschepen vertrokken de zeilschepen voor het tweede deel van de laatste etappe.  


Koning Willem-Alexander bij viering Maria Louise Jaar
Koning Willem-Alexander was zaterdag 20 juni in Leeuwarden voor de viering van het Maria Louise Jaar.  Vlakbij het Princessehof, het voormalige paleis van Maria Louise, onthulde Koning Willem-Alexander op  een vorstelijke street artmuurschildering van ruim 50 vierkante meter op de zijgevel van het Heer Ivohuis (Eetcafé De Brasserie). Daarna bekeek hij harddraverij met Friese paarden. De Koning overhandigde de Gouden Swipe (Zweep) aan de prijswinnaar.

Het Maria Louise jaar wordt gehouden omdat het dit jaar 250 jaar geleden is dat prinses Maria Louise van Hessen-Kassel in Leeuwarden overleed. Maria Louise was getrouwd met Johan Willem Friso, stadhouder van Friesland en Groningen. Prinses Maria Louise was regentes voor haar zoon Willem IV en later nogmaals voor haar kleinzoon Willem V.
Fotoserie ANPFotoserie PPE


Koning Willem-Alexander bezoekt gerestaureerde Mariakerk en spreekt met gedupeerden aardbevingen in Groningen
Zaterdagmiddag 20 juni bezocht Koning Willem-Alexander de Mariakerk in Uithuizermeeden, gemeente Eemsmond. Deze kerk is gerestaureerd na eerder opgelopen storm- en aardbevingsschade. De Koning kreeg een rondleiding en sprak met inwoners uit de provincie Noordoost-Groningen en vertegenwoordigers van organisaties als de Groninger Bodem Beweging en de stichting Oude Groninger Kerken over onder meer de stand van zaken in het gebied, de impact op het dagelijks leven en het versterken van woningen. Het is niet de eerste keer dan de Koning over dit onderwerp praat Vorig jaar sprak april sprak hij bewoners in Middelstum en in 2013 sprak hij met inwoners en vertegenwoordigers in Dorkwerd. 



vrijdag 26 juni 2015

Herdenking Slag om Waterloo

Op 18 juni was het precies 200 jaar geleden dat het Franse leger wat onder leiding stond van keizer Napoleon I werd verslagen door het leger onder bevel van de Hertog van Wellington. Dit leger bestond uit Britten, Duitsers, Nederlanders (Belgische en Nederlandse eenheden) en het Pruisische leger onder leiding van maarschalk Blücher. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren 18 juni  in Waterloo (België) aanwezig bij de herdenking van de Slag bij Waterloo. Een dag eerder was Prins Pieter-Christiaan aanwezig bij de onthulling van een monument  bij de boerderij van Hougoumont en een receptie met afstammelingen van de vier voornaamste bevelvoerders van de Slag bij Waterloo op het Paleis van Laken 


Prins Pieter-Christiaan  onthulling monument in Ferme d'Hougoumont en bij lunch op Kasteel van Laken
17 juni was Prins Pieter-Christiaan in Eigenbrakel (Braine l'Alleud) vlakbij Waterloo aanwezig bij opening van het gerenoveerde 'boerderij van Hougoumont', waar tijdens de Slag om Waterloo een vooruitgeschoven verdedigingspost bevond.  Tijdens de openingsceremonie werd ook een monument onthuld voor de geallieerde strijdkrachten die daar in juni 1815 streden tegen Napoleon.
De onthulling werd verricht door de Britse prins Charles. Verder waren ook  Hertogin Camilla (vrouw van Prins Charles) , het Luxemburgse erfgroothertogelijk paar Guillaume en Stéphanie , de Belgische prinses Astrid, de hertog van Wellington en prins Charles Napoleon aanwezig
Later die dag was Prins Pieter-Christiaan te gast op  het Kasteel van Laken. Koning Flip en Koningin Mathilde ontvingen hier de Erfgroothertog en Erfgroothertogin van Luxemburg en de afstammelingen van de vier voornaamste bevelvoerders van de Slag bij Waterloo voor een receptie.
Prins Pieter-Christiaan was aanwezig als afstammeling van de latere Koning Willem II. Verder waren Jean-Christophe, prins Napoleon (ver familielid van de keizer) Arthur Wellesley, markies van Douro (nazaat van de hertog van Wellington en zoon van de huidige, negende hertog van Wellington) en prins Nikolaus, Fürst Blücher von Wahlstatt (afstammeling van Pruisische generaal Blücher)

"Herdenking van deze bijzondere veldslag blijkt 200 jaar na dato nog actueel in vele opzichten"
liet prins Pieter-Christiaan  na afloop weten via Twitter.


Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima bij grote herdenking de leeuw van Waterloo. 

De herdenking vond plaats aan de voet van de Leeuw van Waterloo , een monument wat in 1824 in opdracht van Koning Willem I gebouwd werd op de (waarschijnlijke) plek waar de latere koning Willem II gewond raakte.  De gastheer en gastvrouw van de herdenking waren de Belgische Koning Flip en Koningin Mathilde. Daarnaast waren er ook verschillende vertegenwoordigers uit aangrenzende landen en vertegenwoordigers van de Europese Unie bij de herdenking aanwezig waaronder Groothertog Henri  en Groothertogin Maria Theresa van Luxemburg.



Tijdens de ceremonie werd er onder andere een krans legt door Koning Filip,  en legden de afstammelingen van wat ooit vrienden/vijanden waren, gezamenlijk hun hand op een kanonskogel om eenheid en vrede te symboliseren. Aansluitend werd de slag om Waterloo nagespeeld. Het weekend daarop is de de beroemde veldslag in twee fases uitgebreider nagespeeld door duizenden acteurs.

Tot slot werd was er nog een lunch en werd er een bezoek gebracht aan het museum Mémorial 1815. Een nieuw museum dat helemaal in het teken staat van de slag bij Waterloo.
,,Twee eeuwen geleden stonden onze voorouders tegenover elkaar op dit slagveld. Vandaag, trouw aan hun naam en traditie, zijn wij samen aanwezig in Waterloo. Wij delen dezelfde overtuiging. Vrede biedt meer perspectief dan oorlog. Wij hopen dat het symbool van onze verzoening en onze eendracht en de lessen die de Vrede mogelijk maakten in Europa, al diegenen zullen inspireren die zich inzetten voor het welzijn van hun volk."
Aldus Koning Willem-Alexander tijdens de lunch. 
Fotoserie ANP -  - Meer artikelen en beelden (de redactie)

donderdag 25 juni 2015

Activiteiten 15 t/m 17 juni

Afscheidsaudiëntie ambassadeur Slowakije
Koning Willem-Alexander heeft maandag 15 juni op Paleis Noordeinde in Den Haag in afscheidsaudiëntie ontvangen de ambassadeur van de Slowaakse Republiek, Z.E. dr. Jaroslav Chlebo.


Koning spreekt groep oud-studenten van de Princeton Universiteit toe
Koning Willem-Alexander heeft maandagavond 15 juni een groep oud-studenten van de Amerikaanse Princeton University toegesproken tijdens een diner in Museum Paleis ’t Loo in Apeldoorn. De Koning ging in op de relatie tussen Princeton en het huis van Oranje-Nassau. Het oudste gebouw van de universiteit de naam Nassau Hall, een verwijzing naar stadhouder Willem III die ook Koning van Engeland was (1689-1702). Princeton behoorde destijds tot de Engelse kolonie in Noord-Amerika.Voorafgaand aan zijn toespraak kreeg de Koning , net als zijn moeder eerder in 1982, een sleutel overhandigd van de Nassau Hall.


Koning Willem-Alexander en Prinses Beatrix bij Uitreiking Zilveren Anjers
Prinses Beatrix heeft dinsdag 16 juni 2015 , in aanwezigheid van onder andere Koning Willem-Alexander, de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of de natuur in het Koninkrijk der Nederlanden.

Dit jaar vielen Hib Anninga, Herman Lubberding en Millicent Smeets-Muskus in de prijs.
Hib Anninga ontving de Zilveren Anjer voor zijn rol bij het ombouwen van een boerenbedrijf en de omliggende weides tot een beeldentuin die vrij toegankelijk is voor publiek. Daarnaast worden door (beginnende) beeldhouwers exposities gehouden. Herman Lubberding ontving de prijs voor zijn inzet voor de archeologie in Deventer en wijde omstreken en Millicent Smeets-Muskus ontving de Zilveren Anjer voor haar werkzaamheden voor het behoud van de muziek en het historisch cultureel erfgoed van Curaçao.

Koning Willem-Alexander nam ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Prins Bernhard Cultuurfonds het lustrumboek Een mecenas van belang in ontvangst. In dit boek wordt een historisch overzicht gegeven van het werk van het Prins Bernhard Cultuurfonds als cultuurfinancier en de betekenis onderzocht van het fonds voor de filantropische en culturele sector.

Fotoserie ANP - Fotoserie PPE - Fotoserie MPE - Fotoserie van Robin Utrecht


Koningin Máxima bij ‘International Day of Family Remittances’
Koningin Máxima was dinsdag 16 juni in Milaan. Hier nam ze, als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling, deel aan de eerste ‘International Day of Family Remittances’ in Milaan.

Deze dag is onderdeel van ‘Global Forum on Remittances and Development 2015’ dat van 16 tot en met 19 juni wordt gehouden.

Bij deze conferentie werd door vertegenwoordigers van publieke en private financiële instellingen, internationale organisaties, beleidsmakers, denktanks, en vertegenwoordigers uit de migrantensector gesproken en gekeken naar arbeidsmigranten en de bijdrage die zij kunnen leveren aan de ontwikkeling van hun families in het thuisland. Koningin Maxima sprak onder andere over het belang van veilige en betaalbare methoden om geld over te kunnen maken naar en op te kunnen nemen in het thuisland.

Fotoserie ANP


Koning bij jubileum Regiment van Heutsz
Koning Willem-Alexander was woensdag 17 juni aanwezig bij de jubileumbijeenkomst (65 jaar) van het Regiment van Heutsz bij het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem. De Koning woonde de ceremoniële plechtigheid van het ‘doden-appèl’ bij en sprak onder anderen met Korea-veteranen.

Fotoserie ANP - Fotoserie PPE - Fotoserie MPE - Fotoserie Robin Utrecht


Koningin Máxima neemt eerste exemplaar ‘Project Prep’ in ontvangst
Koningin Máxima heeft woensdag 17 juni op Paleis Noordeinde in Den Haag het eerste exemplaar van het boek ‘Project Prep’ in ontvangst genomen. Project Prep is een initiatief van technologie-ondernemer Janneke Niessen en is geschreven door Niki Smit, winnaar van de Nederlandse Kinderjury in 2014. In het boek staat een 13-jarig meisje centraal die zelf een mode app wil gaan ontwikkelingen en in contact komt met mensen die haar daarbij helpen. Het boek moet jonge meiden laten zien wat je kunt doen met wiskunde, technische vakken en ondernemen.
Koningin Máxima is lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.

zaterdag 13 juni 2015

Huwelijk Zweedse Prins Carl Philip met Sofia Hellqvist

Vanmiddag vond  in Stockholm het huwelijk plaats van de Zweedse prins Carl Philip en Sofia Hellqvist. Koningin Maxima is een van de gasten. Later vandaag en/of morgen meer over dit huwelijk op deze site. Alvast wat foto's. Verslagje en meer beelden zullen later nog volgen.. 



De officiële foto's


Activiteiten Koningin Maxima 12 en 13 juni

Koningin Máxima spreekt bij congres PO-Raad ‘Kennis voor Morgen’
Koningin Máxima was gisteren (vrijdag  12 juni) bij het jaarlijkse congres van de PO-Raad (Primair Onderwijs) in Arnhem.  Op dit congres kwamen schoolbestuurders en -leiders, leraren en andere onderwijsprofessionals bij elkaar om  onder andere met elkaar te praten over cultuuronderwijs, leiderschap, transparantie, ICT en een gezonde leefstijl. De centrale vraag die tijdens het congres centraal stond: hoe bereiden wij onze kinderen voor op de toekomst? Basisschoolkinderen verzorgen een muzikaal optreden.

Koningin Máxima hield een toespraak  over het belang van muziekonderwijs en het plezier dat kinderen die samen met muziek bezig zijn daaraan beleven.

Koningin Máxima zet zich al langer in om zoveel mogelijk basisschoolleerlingen de kans te geven samen muziek te maken. Dit doet zij onder meer met 'Kinderen maken Muziek' (een programma van het Oranje Fonds) en sinds kort ook als erevoorzitter van  Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs
Fotoserie ANP  - Fotoserie PPE



Koningin Máxima opent nieuwe huisvesting Juliana Kinderziekenhuis

Koningin Máxima opende gisteren het nieuwe Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in Den Haag. De nieuwe locatie is gehuisvest in het HagaZiekenhuis en ook onderdak aan een Kinder Spoedeisende Hulp, het Haga Juliana Geboortecentrum en een Ronald McDonald Huis.
Na de opening bezocht de Koningin het RonaldMcDonald Huis, het Haga Juliana Geboortecentrum en het Juliana Kinderziekenhuis en had ze een ontmoet met verpleegkundigen, patiënten en artsen.

Het Juliana Kinderziekenhuis bestaat dit jaar 130 jaar. In 1885 werd in Den Haag het initiatief genomen voor de oprichting van een instelling voor zieke kinderen. Met de opening zet Koningin Maxima een traditie voort. In 1929 opende Koningin Emma het kinderziekenhuis en krijgt het de naam Juliana Kinderziekenhuis. In 2000 opende Koningin Beatrix het Juliana Kinderziekenhuis. 

Koningin Máxima opent Scoutinglandgoed Zeewolde

Koningin Máxima opende vanochtend (zaterdag 13 juni) als beschermvrouwe van Scouting Nederland  het nieuwe Scoutinglandgoed Zeewolde.
Scoutinglandgoed Zeewolde is een landgoed van zeventig hectare groot aan de oevers van het Nuldernauw in het Horsterwold in Zeewolde. Scouts kunnen hier kamperen en meedoen aan allerlei outdoor activiteiten op en rondom het water en in de natuur. Het landgoed wordt tevens de ontmoetingsplek voor scouts uit binnen- en buitenland tijdens internationale scoutingactiviteiten. Ook wordt het terrein gebruikt voor trainingen aan vrijwilligers en zakelijke bijeenkomsten.

donderdag 11 juni 2015

Prins Jaime op conferentie over religie in ontwikkelingssamenwerking

Prins Jaime was dinsdag bij de conferentie 'De antenne op scherp' in Den Haag, conferentie ging over de rol van religie in ontwikkelingssamenwerking.  De Prins, ambassadeur van Vaticaanstad en daarvoor al enkele jaren actief als diplomaat in Afghanistan en Irak,  was een  twee hoofdsprekers en was ook een van de sprekers bij een workshop over lobbying.

Vorig jaar benadrukte Prins Jaime in een interview  al dat hij een uitdaging zag in zijn functie als ambassadeur van de Heilige stoel, omdat  hij via die functies contacten kan leggen met religieuze organisaties die actief zijn in gebieden waar verder geen andere buitenlanders komen.  En ook tijdens deze conferentie hamerde de Prins weer op de grote rol die religie kan spelen.

Koningin Máxima aanwezig bij eindconcert Kinderen Maken Muziek

© Oranje Fonds - Bart Homburg
Koningin Máxima was gisterenmiddag (10 juni) aanwezig bij het eindconcert van de tweede editie van Kinderen Maken Muziek in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens dit concert voerde ruim 2.000 kinderen samen  muziek en zang een speciaal geschreven sprookje op.

Prinses Laurentien opent nieuwe vleugel Max Planck Instituut

Prinses Laurentien opende gisteren (woensdag 10 juni) in Nijmegen de nieuwe vleugel van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek.

Het Max Planck Instituut in Nijmegen bestudeert taal in op alle gebieden. Onderzoekers aan het MPI bestuderen hoe we taal produceren en begrijpen, hoe we deze vaardigheden leren als eerste of tweede taalverwervers en wat hierin de rol is van onze genen en onze cultuur. Het instituut heeft nauwe banden met het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour in Nijmegen en met het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit

De nieuwe vleugel van het Max Planck Instituut is bedoeld voor onderzoek naar genen en taal. Verschillende soorten onderzoek zijn daarbij van belang: van eyetracking, virtual reality tot EEG. Om bijvoorbeeld uit te zoeken wat een bepaald gen op celniveau betekent voor de ontwikkeling van het brein is de nieuwe vleugel uitgerust met laboratoria voor moleculaire biologie.

Koning Willem-Alexander ontvangt ambassadeurs en is aanwezig bij 10e herdenking Tuin van Bezinning in Warnsveld

Koning Willem-Alexander ontvangt ambassadeurs
Koning heeft woensdagochtend (10 juni) verschillende ambassadeurs ontvangen op Paleis Noordeinde in Den Haag.
Hij ontving de ambassadeur van de Republiek Liberia, Isaac Wehyee Nyenabo II, en de Republiek der Seychellen, Z.E. Thomas Selby Pillay voor de overhandiging van de geloofsbrieven en beëdigde de ambassadeurs drs. S.J.H. Smits (Londen), mr. K.J. Hartogh (Bangkok), mevrouw drs. G.C. Coppoolse (Stockholm) en drs. J.J.M. Nijssen (Valleta)


Koning bij 10e herdenking Tuin van Bezinning in Warnsveld
's middags was Koning Willem-Alexander aanwezig bij de 10e herdenking in de Tuin van Bezinning in Warnsveld. De Tuin van Bezinning is een nationaal monument voor politiemensen die tijdens hun werk zijn omgekomen. De herdenkingsplek is door de politie zelf opgericht en in 2006 in gebruik genomen als herdenkingsplaats voor familie en vrienden van politiemensen die tijdens de uitoefening van hun werk door een ongeval of geweld zijn omgekomen.

De Koning woonde onder meer de jaarlijkse kranslegging door de nabestaanden bij. Tijdens de ceremonie werden toespraken gehouden door minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie, korpschef Bouman van de Nationale Politie en mevrouw Verhoekx , teamchef politie van de eenheid Den Haag. Ook worden de namen van de in het voorgaande jaar omgekomen politiemensen voorgelezen en in de tuin bijgezet.

Prof.Mr. Pieter overhandigd Pieter van Vollenhovenprijs en ontvangt Ton Kootpenning

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven heeft gisteren  (10 juni)  de Pieter van Vollenhovenprijs uitgereikt aan André van Stigtde initiatiefnemer van De Hallen in Amsterdam: een tot markthal omgebouwde tramremise. De herbestemming van tramremise De Hallen in Amsterdam is het tweede project dat de Pieter van Vollenhovenprijs wint dit jaar.  Op 20 mei ontving  Marco van der Wal de prijs voor de herbestemming van het stationsgebouw in Houthem- St. Gerlach.

De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. De prijs is in 2013 aangeboden aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds.

Vorige week ontving Prof.Mr.  Pieter zelf ook een prijs voor zijn betrokkenheid bij het behoud van het Nederlands erfgoed. De Proffesor ontving maandag 1 juni in Kasteel-Museum Sypesteyn in Nieuw-Loosdrecht de Ton Kootpenning

woensdag 10 juni 2015

Activiteiten dinsdag 9 juni

Koning maakt in Helmond kennis met slimme mobiliteitsoplossingenKoning  Willem-Alexander heeft gisterenochtend (dinsdag 9 juni) met minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu een werkbezoek gebracht aan de Automotive Campus in Helmond. Het bezoek is onderdeel van een reeks bezoeken van de Koning met ministers, waarbij de minister een deel van het werkterrein van haar of zijn ministerie laat zien.Thema van het bezoek was ‘Innovatief aan de slag met mobiliteit’.

De Koning en de minister spraken op de Automitive Campus  met provinciale en lokale bestuurders, met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen en met forenzen over hun inzet en ervaringen bij het vergroten van de bereikbaarheid. Aan bod kwam onder meer de vraag welke verantwoordelijkheid werkgevers voor zichzelf zien om drukte op de weg te verminderen en met welke prikkels reizigers te bewegen zijn hun reisgedrag aan te passen. Besproken werden ook de kansen van nieuwe technologieën, zoals apps die actuele verkeersinformatie en snelheidsadviezen geven en auto's die met elkaar en met hun omgeving communiceren. Samen met de minister maakte de Koning een korte testrit in een 'zelfrijdende auto'. Tijdens het werkbezoek kwamen naast de kansen ook de dilemma's van intelligente transportsystemen aan bod. Tot hoever gaat het verkrijgen van actuele data over reizigersbewegingen en hoe wordt de privacy van weggebruikers gewaarborgd? En hoe zit het met de veiligheid en aansprakelijkheid en met de publieke verantwoordelijkheid voor het verkeersmanagement?

De Koning had een ontmoeting met de wegverkeersleiders van de Verkeerscentrale Zuid-Nederland en met bedrijven die werken aan de naastgelegen Innovatiedesk, waar nieuwe slimme mobiliteitsdiensten worden ontwikkeld en in de praktijk getest.

Twee foto's van het bezoek

Koningin Máxima bezoekt Stichting New Dutch Connections

Koningin Máxima heeft dinsdagochtend 9 juni een bezoek gebracht aan het initiatief Ondernemen in je Eigen Toekomst van Stichting New Dutch Connections in Driebergen. De stichting is één van de drie winnaars van een Appeltje van Oranje 2015, de jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds.
Het initiatief Ondernemen in je Eigen Toekomst van Stichting New Dutch Connections heeft als doel om het talent van jongeren in asielzoekerscentra verder te ontwikkelen en ze op weg te helpen naar een economisch zelfstandig bestaan. New Dutch Connections stimuleert jongeren om ondanks alle ellende in verleden en heden na te denken over hun toekomst en daar naar te handelen.

Fotografie Bart Homburg / Oranje Fonds

Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima met betrokkenen vanuit de organisatie en samenwerkingspartijen over de werkwijze van het initiatief. Ook ontmoette zij enkele deelnemende jongeren en hun vrijwillige coaches en maatjes. Het bezoek werd afgesloten met een korte voorstelling.
Fotoserie ANP - Fotoserie PPE

Prinses Margriet aanwezig bij galadiner International Chamber of Shipping
Prinses Margriet was gisterenavond (dinsdag 8 juni)   aanwezig bij het galadiner van de International Chamber op Shipping (ICS) aan boord van het cruiseschip Jules Verne in Rotterdam. 

Het diner is een onderdeel van de driedaagse bestuurs- en jaarvergadering van de ICS, de mondiale koepel van nationale redersverenigingen. Hoofdspreker tijdens de avond is de heer De Boer, voorzitter van VNO-NCW.  De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is gastheer en organisator van de ICS-vergadering en het galadiner.
Prinses Margriet, die petekind  is van de Nederlandse koopvaardij en erelid van de KVNR,  gebruikte de avond om in gesprek te gaan met een aantal bestuursleden van de ICS en de KVNR over actuele vraagstukken in de zeescheepvaart.  Prof.Mr. Pieter zou haar eigenlijk vergezellen , maar moest vanwege een controle afspraak  in het ziekenhuis dat uitliep afzeggen.

Fotoserie ANP - Fotoserie PPE 

Nieuws maandag 8 juni

Koning Willem-Alexander ontvangt president Tanzania en ambassadeur van Kroatië
De Koning Willem-Alexander ontving maandag de president van Tanzania op Paleis Noordeinde in Den Haag. President Kikwete bracht van 7 tot en met 9 juni een bezoek aan Nederland en heeft naast een ontmoeting met de Koning ook een ontmoeting met Minister-President Rutte en Minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Fotoserie PPE - Fotoserie ANP

Die zelfde middag ontving de Koning ook  ambassadeur van de Republiek Kroatië, H.E. mevrouw Vesela Mrden Korac, voor afscheidsaudiëntie 



Koningspaar , Prinses Beatrix en Prinses Laurentien bij herdenkingsdienst Prins Kardam van Bulgarije
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix en Prinses Laurentien waren maandagavond (8 juni) in Madrid  aanwezig bij de herdenkingsdienst van Prins Kardam van Bulgarije.

Prins Kardam (oudste zoon van de oud-Koning van Bulgarije Simeon en zijn vrouw Koningin Margarita) raakte in augustus 2008 ernstig gewond bij een auto-ongeluk vlak bij zijn woonplaats Madrid. De prins liep onder meer ernstig hoofdletsel. Na jaren coma overleed hij op 7 april van dit jaar op 52-jarige leeftijd.

Prins Kardam behoorden , samen met zijn echtgenote Prinses Miriam, tot de vriendenkring van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. De ouders van Prins Kardam (koning Simeon en diens echtgenote Margarita) behoren tot de vriendenkring van prinses Beatrix. De contacten werden nog sterker na het ongeluk van prins Friso.
Fotoserie PPE - Fotoserie MPE


Prinses Beatrix opent Symposion Gorinchem 2015

Prinses Beatrix opende op zaterdag 6 juni de kunstmanifestatie Symposion Gorinchem 2015. Het hoofdthema van de editie Symposion 2015 is 'De Twaalf Provinciën'. In elke provincie is een tiental kunstenaars voorgedragen die een bijdrage konden leveren aan de kunstmanifestatie.

Vanaf de opening op 6 juni tot en met de sluiting eind augustus zijn meer dan 400 abstract-geometrische en constructivistische kunstwerken van ruim 170 Nederlandse kunstenaars te bekijken in Gorinchem en buurgemeenten Leerdam en Woudrichem. Ook kunstwerken van deelnemers aan de Symposia van 1974 en 2005, die ook geopend zijn door Prinses Beatrix, maken onderdeel uit van het totaal. De werken worden geëxposeerd op 10 binnen locaties en een aantal buitenlocaties.

Prinses Margriet opent Burlington Park

Prinses Margriet heeft vrijdagmiddag 5 juni het Burlington Park in Apeldoorn geopend.
Het Burlington Park bestaat uit een bloemen-, fruit- en groentetuin die worden onderhouden door wijkbewoners en cliënten van een zorginstelling. Het Burlington Park is gerealiseerd in nieuwbouwwijk Groot Zonnehoeve in Apeldoorn en komt voort uit de stedenband die Apeldoorn met Burlington in Canada heeft. In het park zijn banken geplaatst die versierd zijn met Maple Leaf afbeeldingen. Dezelfde banken staan ook in het Apeldoornpark in Burlington dat in 2013 is gerealiseerd.

Fotoserie PPE