Pagina's

woensdag 25 november 2015

Hoe zit het nu met de titels binnen de Nederlandse Koninklijke familie.


Naar aanleiding van de wijzing bij het toekennen van de titel Prins(es) van België leek het mij eens goed om de Nederlandse titels eens op een rij te zetten.  De Wet lidmaatschap Koninklijk Huis (2002) en de Wet op de adeldom (1994) vormen nu de grondslag voor de Koninklijke en adellijke titulatuur.


De Prins(es) van Oranje
Is de titel voor de vermoedelijk troonopvolger. Bij deze titel geld het zogenaamde hoffelijkheidsbeginsel niet. Hij wordt alleen gevoerd door de vermoedelijk opvolger zelf en niet door partner. De titel wordt gebruikt zonder voornaam.  De huidige Prinses van Oranje is Prinses Amalia.
Prins(es) der Nederlanden 
Titel wordt verleend aan kinderen van de koning(in), de man of vrouw van de koning(in), de man of vrouw van de troonopvolg(st)er en hun kinderen.
De huidige dragers van deze titels zijn: Prinsessen Beatrix , Irene, Margriet, Christina , Amalia, Alexia en Ariane.  Prins Constantijn.

Prins(es) van Oranje-Nassau
Persoonlijke titel die niet automatisch ook de de kinderen wordt gevoerd.
De huidige dragers van deze titels zijn: Prinsessen Beatrix , Irene , Margriet en Christina,  Amalia , Alexia en Ariane  Prins Constantijn.  De Prinsen Maurits , Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris voeren de titel met het predicaat Hoogheid. 



Prins(es) van Lippe-Biesterfeld

De huidige dragers van deze titels zijn: Prinsessen Beatrix , Irene , Margriet en Christina. De titel is geërfd van hun vader en kan niet via vrouwen worden doorgegeven. De prinsessen zullen dus de enige dragers van de titel blijven. 

Prins(es) de Bourbon de Parma
 De vier kinderen van Prinses Irene: Prins Carlos, Prinses Margarita, Prins Jaime en Prinses Carolina zijn in 1996 bij Koninklijk Besluit in de Nederlandse adel opgenomen als Prins(es) de Bourbon de Parme met het predicaat Koninklijke Hoogheid. Zij hebben deze titel al bij hun geboorte gekregen vanwege het feit dat hun vader Prins Carlos Hugo behoorde tot het Hertogelijk Huis Bourbon de Parme. De titel kan alleen via mannen (in het huidige geval de Prinses Carlos en Jaime) worden doorgegeven. Zij zijn geen lid van het Nederlandse Koninklijk Huis. 

   
Graaf  of gravin van Oranje-Nassau, Jonk heer (jonkvrouw) van Amsberg 
Erfelijke titels. Huidige dragers Gravin Luana , Gravin Zaria,  Gravin Eloise, Graaf Claus-Casimir , Gravin Leonore. 
Prins Constantijn is ook Jonkheer van Amsberg.




Aan de Prinsessen Laurentien ,  Mabel , Marilène , Annette, Anita en Aimee  zijn bij hun huwelijk geen titels verleend maar zij mogen de titels van hun echtgenoot voeren volgens het zogenaamde hoffelijkheidsbeginsel. 
Dit betekend dat Prinses Laurentien de titels Prinses der Nederlanden , Prinses van Oranje-Nassau , Jonkvrouw van Amsberg mag gebruiken en Prinses Mabel (tot ze eventueel hertrouwt) Prinses van Oranje-Nassau, Jonkvrouw van Amsberg. (De titel Prins der Nederlanden verloor Prins Friso omdat hij geen parlementaire  toestemming kreeg voor zijn huwelijk.) De Prinsessen Marilène , Annette, Anita en Aimee mogen vanwege het zelfde beginsel de titel Prinses van Oranje-Nassau voeren.

Geen titels
Prinses Irene heeft geen titels niet doorgegeven aan haar kinderen omdat ze geen parlementaire toestemming had voor haar huwelijk. Via haar (ex) man hebben haar kinderen wel de titel  'de Bourbon de Parma', deze kan alleen niet door vrouwen doorgegeven worden. De kinderen van de Prinsessen Margarita en Carolina hebben dan ook geen titel. 

Kleinkinderen van Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter: Via vrouwelijke  hun vaders hebben geen erfelijke titel.

Kinderen en kleinkinderen Prinses Christina: zij kreeg geen toestemming voor  haar huwelijk en kon haar titel dus niet door geven aan kinderen en kleinkinderen.

Hopelijk is het een beetje duidelijk. Vragen staat altijd vrij!

Foto's zijn afkomstig van de Rijksvoorlichtingsdienst en allemaal gemaakt door Jeroen van der Meyde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten