Pagina's

dinsdag 2 september 2014

Viering 200 jaar koninkrijk Maastricht


Afgelopen zaterdag werd er opnieuw stil gestaan bij het feit dat het koninkrijk der Nederlanden 200 jaar bestaat. Dit keer was Maastricht het middelpunt.  Het vierde nationale evenement van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden stond in het teken van de internationale oriĆ«ntatie van Nederland. Een thema wat gekozen was omdat precies 200 jaar geleden het Congres van Wenen begon. Dit zorgde ervoor dat de grenzen in Europa opnieuw getrokken werden. Van oudsher richt Nederland zich op het buitenland: eeuwen geleden als zeevarende natie, later ook als medeoprichter van bijvoorbeeld de EU. Nederland zet zich actief in voor vrede en veiligheid elders in de wereld.

Het koningspaar was samen met de Belgische koning Filip , de Belgische koningin Mathilde , de Luxemburgse groothertog Henri , de Luxemburgse groothertogin Maria Theresa en de Duitse Bondspresident aanwezig bij het evenement. Ze kwamen gezamenlijk aan bij het gemeentehuis , waar ze toegesproken werden en ook het gastenboek tekende.


Na een korte blik op de markt geworpen te hebben van af het balkon nam het gezelschap plaatst op de tribune. Daar zagen ze een  kunstmodeparade  van creaties  ontworpen door kunstenaar Peter George d'Angelino Tap


Na de parade verplaatste het gezelschap zich naar  het Vrijfhof theater waar een congres over Nederland en het buitenland gehouden werd. Onder andere minister Frans Timmermans en bondspresident Gauck hielden er een toespraak. 



Na de parade en het congres bezocht men Het Preuvenemint, het grootste culinaire festijn van Nederland, dat altijd in de laatste week van augustus wordt georganiseerd op het Vrijthof in Maastricht, en ging met nog door naar het Gouvernement aan de Maas. Als afsluiting was er nog een diner. 

De eerdere nationale evenementen vonden plaats in Scheveningen, Den Haag en Sint Maarten. Na Maastricht volgt in april 2015 een evenement in Zwolle en wordt de viering afgesloten in september 2015 in Amsterdam.


Bekijk HIER de NOS uitzending over de viering in Maastricht

5 opmerkingen:

  1. Ben benieuwd naar jouw verslag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Helaas zijn er periodes dat ik gewoon even wat minder tijd/energie heb voor mijn site.. Heb ondertussen het verslag gemaakt.

      Verwijderen
  3. Mariska, sorry, maar het was het lange wachten wel waard; het is een mooi verslag geworden en ik kom graag kijken naar je site

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het geeft helemaal niks. Ik vind het juist leuk zo'n enthousiaste bezoeker! Wilde alleen gewoon even reageren. Dank voor alle reacties!

      Verwijderen