Pagina's

zaterdag 2 november 2013

Herdenkingsdienst Prins Friso


Vandaag is Prins Friso herdacht in de Oude kerk in Delf. De kerk waar hij in 2004 met prinses Mabel trouwde. De dienst werd bijgewoond door zo'n 800 mensen. Dit waren familieleden en mensen die prins Friso en/of prinses Mabel gekend hebben. Er zaten ook bekende namen bij zoals o.a. Desmund Tutu , Kofi Anan , de zanger van U2 (Bono) , Minister president Rutte , Kroonprins Haakon van Noorwegen , Prinses Martha Louise van Noorwegen met haar man Ahri Bern  Tijdens de dienst sprak Koning Willem-Alexander onder andere over de wonden die het overlijden hebben achter gelaten.
"De eerste herfststorm is uitgeraasd, de bossen rond Lage Vuursche waar Friso is begraven liggen er weer vredig bij. Zo ook is bij mij de eerste storm van woede en onmacht langzaam aan het overtrekken. De wond begint de eerste tekenen van genezing te vertonen, al kan ik niet overzien hoe het litteken met mij zal vergroeien"


Prins Constantijn maakte de link tussen Prins Friso en hun vader Prins Claus


Desmund Tutu sprak een gebed uit.


Huub Oosterhuis sprak persoonlijke woorden richting Prinses Mabel , Gravin Luana en Gravin Zaria.


Een ook vrienden/ collega's spraken. Een van die toespraken is HIER te bekijken.

Verder sprak ook Lotte Crombag (dochter van de zus van prinses Mabel) en Sophie van Recke (een nicht van Prins Friso via zijn vaderskant), hier zijn geen beelden van.  Aan het eind van de dienst sprak ook Prinses Mabel nog. Ook hiervan zijn geen beelden maar wel is duidelijk geworden dat dat ging over haar liefde voor prins Friso.

Naast de toespraken was er ook veel muziek. Zo zong Trijntje Oosterhuis (dochter van Huub Oosterhuis) en was Maaike weer aanwezig om het nummer ik mis je te zingen. De dienst werd afgesloten met het nummer wat vaak door de oranjes word gezongen bij belangrijke familie momenten als huwelijk en begrafenis, namelijk het 'A toi la Gloire'




Bekijk HIER het programmaboekje. 
Bekijk HIER en HIER foto's van de aankomst.
Bekijk HIER de foto's van in de kerk
Bekijk HIER de speciale NOS uitzending met beelden van de dienst en interviews met vrienden van prins Friso.

De RVD heeft namens Prinses Mabel  oude foto's vrijgeven

1 opmerking: