Pagina's

donderdag 2 februari 2012

Terug naar..... 2 Februari 2002

Vandaag is het 10 jaar geleden dat Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima elkaar het jawoord gaven. Een (korte) terugblik op deze stralende dag. 
Kijk HIER een samenvatting van het huwelijk gemaakt door de NOS.

02-02-02
RVD

Amsterdam: Vandaag was het eindelijk zover. Prins Willem-Alexander en gaf het jawoord aan zijn Máxima. Het oranje zonnetje liet zich van zijn beste kant zien en het werd een mooie dag. Op een klein incident met rook bom verliep de dag zonder problemen. Hier een verslag.

De stralende dag begon bij het paleis op de Dam. Vanaf hier vertrokken de gasten naar de Beurs van Berlage voor het burgerlijk huwelijk. Nadat alle gasten vertrokken waren verscheen
kort na tien uur het bruidspaar op de trappen van het paleis op de Dam. De bruid droeg een klassieke, roomwitte bruidsjurk van Valentino Couture. De jurk was gemaakt van mikado-zijde en had lange mouwen en een opstaande boothals. De jurk had een sleep van vijf meter van zijde en tule met stippeltjes. De lange sluier was met de hand versierd met motieven van bloemen en ranken van kant. De bruidegom droeg het Groot Tenue van de Koninklijke Marine in de rang van Kapitein ter Zee. Op dit pak droeg hij zijn onderscheidingen, namelijk Ordelint en ster, Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw , Ster, Ridder in de Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau -Officierskruis en de Inhuldigingsmedaille uit 1980.
De sluier van de bruid werd gedragen door de bruidsmeisjes. Dit waren: Valeria Delger (Vriendin Maxima) , Juliana Guillermo (Nicht van Prins Willem Alexander) , Theresa Baronin von der Recke
(Nicht van Prins Willem Alexander) , Inés Zorreguieta (Jongere zus van Máxima.). Hiernaast waren er ook nog bruidskinderen. Dit  waren Jonkheer Paulo Alting von Geusau (Zoon van vrienden van het bruidspaar) , Johann-Casper Freiherr von dem Bussche-Haddenhausen
(Zoon van een achterneef van Prins Claus) Alexandre Friling (Zoon van vrienden van het bruidspaar)
Floris ter Haar (Zoon van vrienden van het bruidspaar) , Gravin Leonie zu Waldburg-Zeil-Hohenems (Dochter van vrienden van het paar) en Prinses Pauline zu Sayn-Wittgenstein-Hohenstein
(Dochter van  vrienden van het bruidspaar).
Per Rolls Royce vertrokken Willem-Alexander en Máxima richting de Beurs van Berlage. 

In de Amsterdamse Beurs van Berlage vond het burgerlijk huwelijk plaatst. De Amsterdamse Burgemeester Cohen leiden deze plechtigheid. Job Cohen hield een toespraak die HIER terug te lezen is. Bij het  burgerlijk huwelijk waren de getuigen voor Kroonprins Willem-Alexander : Prins Constantijn, Marc ter Haar (een vriend van de prins) en Frank Houben (een vriend van de Koninklijke familie). Voor Maxima waren de getuigen Koningin Beatrix, Marcela Cerruti (peettante van Máxima) en broer Martín Zorreguieta. In de beurs waren 600 gasten. Onder de aanwezigen waren behalve familieleden en vrienden van het bruidspaar ook onder anderen premier Kok, de vice-premiers Borst en Jorritsma en andere leden van het kabinet, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Braks en Van Nieuwenhoven, en de fractievoorzitters van de politieke partijen.
Na het burgerlijk huwelijk verplaatsten de gasten zich naar de Nieuwe kerk. Hier vond onderleiding van Dominee Carel ter Linden het kerkelijk huwelijk van  Prins Willem-Alexander en Máxima plaatst. Ter Linden had ook aandacht voor de afwezigheid van de ouders van Maxima en net als burgemeester Cohen eerder op de dag prees Ter Linden in zijn preek de snelle manier waarop Máxima Nederlands heeft geleerd. De preek ging over het verhaal van Ruth. Ruth die net als Maxima ook verhuisde naar een vreemd land , waar andere gewoontes zijn. De hele preek is HIER terug te lezen. Na het jawoord schoven Willem-Alexander en Máxima elkaar witgouden ringen om de vingers. De ringen zijn 2,5 millimeter breed en half rond. Juan Zorreguieta, een broer van de bruid, gaf de ringen aan. De dienst had ook katholieke delen. De Argentijnse priester Raphael Braun deed de eerste lezing van de dienst uit de bijbel en sprak zijn zegen uit over het huwelijk. Máxima kon haar ogen niet droog houden. Ze werd vooral emontioneel toen- op haar verzoek - de tango Adios Nonino (vaarwel vader) werd gespeeld. Het stuk werd gecomponeerd door Astor Piazolla toen zijn vader overleed. Het werd in de kerk uitgevoerd door bandoneonist Carel Kraayenhof. Na afloop van het officiële gedeelte van de dienst reikte dominee S. de Vries twee bijbels uit aan het bruidspaar. Prins Willem-Alexander ontving een Spaanstalige, Argentijnse bijbel. Voor Máxima was er een klassieke Statenvertaling uit 1637. De getuigen van prinses Máxima waren Samantha Deane en Florencia Di Cocco, twee jeugdvriendinnen van Máxima. Voor Willem-Alexander waren er de jeugdvrienden Tijo baron Collet d'Escury en jonkheer Frans de Beaufort.

Foto's van deze bijzondere dag:
Bron: RVD. Met dank aan Nationaal Archief. Klik op de foto's voor groter formaat.

3 opmerkingen:

  1. Ik kende al die groepsfoto's nog niet eens, dus dit is echt NIEUWS voor me. Wat een prachtige jurk had Máxima toch. De foto van de kus vind ik ook prachtig. Deze dag heb ik niet heel bewust mee gemaakt, maar de geboorte van de drie prinsesjes des te meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige uitgebreide log met mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie uitgebreide log heb je ervan gemaakt. Echt alweer lang geleden dat dit gebeurde.

    BeantwoordenVerwijderen