Pagina's

maandag 6 juli 2015

Koning Willem-Alexander bij Nederlandse Veteranendag en Prinses Beatrix bij zeventig jarig bestaan Stichting 1940-1945

Koning Willem-Alexander bij Veteranendag
Koning Willem-Alexander was zaterdag 27 juni 2015 in Den Haag aanwezig bij de 11e Nederlandse Veteranendag.

De dag begon met een bijeenkomst in de Ridderzaal. Deze bijeenkomst bestond uit optredens van zangeres Ellen ten Damme en opera-zanger/ veteraan Bastiaan Everink en er was een toespraak van Minister President Rutte.
Vervolgens werden er aan 80 veteranen op het Binnenhof medailles uitgereikt. Vier personen krijgen de medaille opgespeld door onder anderen de minister-president en minister Hennis-Plasschaert van Defensie.
Naast deze groep krijgen 20 veteranen - waaronder 15 van de missie Libanon, die dertig jaar geleden werd beëindigd - het nieuwe Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen.

Het Nationaal Comité Veteranendag heeft dit jaar een tekenwedstijd voor basisscholen uitgeschreven. Aan de hand van een gastles door een veteraan zijn tekeningen gemaakt over veteranen, vrijheid, democratie, oorlog en vrede. Koning Willem-Alexander neemt een boekje met tekeningen van de winnende schoolklas in ontvangst.

In de middag vond het traditionele defilé plaats die door Koning  Willem-Alexander werd afgenomen. Ruim honderd detachementen namen met afvaardigingen van de krijgsmachtdelen, waarvan  rond de zestig detachementen bestaand uit veteranen, namen hieraan deel 




Prinses Beatrix bij 70 jarig bestaan stichting 1940-1945 
Prinses Beatrix was zaterdagmiddag 27 juni aanwezig bij de viering van het zeventig jarig bestaan van de Stichting 1940-1945. De Prinses woont een deel van de jubileumbijeenkomst bij in Theater de Flint in Amersfoort.

De Stichting 1940-1945 werd op 27 juni 1945 officieel opgericht. Het initiatief kwam van vertegenwoordigers van verzetsorganisaties. Zij kwamen al op 13 oktober 1944 bijeen met het doel de gezinnen van overleden en invalide geworden verzetsdeelnemers ook na de bevrijding te blijven ondersteunen. Zij zagen het als een 'ereschuld' hun werk na de bevrijding voort te zetten. De initiatiefnemers vertegenwoordigden zowel de linker- als de rechtervleugel van het verzet tegen de Duitse bezetting, als ook het gewapend verzet en de illegale pers.

Inmiddels helpt de Stichting 1940-1945 ook kinderen en partners van verzetsmensen, vervolgingsslachtoffers en burger-oorlogsslachtoffers. Tijdens de jubileumbijeenkomst wordt onder andere een gedenkboek over Stichting 1940-1945 gepresenteerd. Ook wordt een speciale documentaire over het zeventig jarig bestaan van de stichting vertoond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten